Creatief met Cittaslow

De afgelopen week had ik twee netwerkbijeenkomsten die achteraf verrassend veel gemeen hadden. Het raakvlak tussen de twee inspireert me enorm. De eerste bijeenkomst had ik medegeorganiseerd en was vooral een poging om creatieve mensen bij elkaar te brengen en samenwerking te faciliteren en te inspireren. Daarnaast was het eigenlijk ook een manier om de drie dorpskernen van Midden-Delfland dichter bij elkaar te brengen.

Midden-Delfland als creatief bolwerk

In Schipluiden, Den Hoorn en Maasland wordt veel georganiseerd op cultureel vlak. Soms zoveel dat het lastig is een keuze te maken. Mijn hoofd loopt er eigenlijk een beetje van over. En als we dan, naast de cultuur, ook nog natuur meenemen, dan kun je helemaal je lol op in deze gemeente. En alles wordt georganiseerd en uitgevoerd door verschillende groepjes mensen. Die misschien wel ieder voor zich elke keer het wiel uit vinden. Kennen die mensen elkaar eigenlijk wel? Weten ze elkaar te vinden? En weten ze van elkaar wat ze wanneer doen? Het leek mij en mijn medeorganisator een goed idee om deze creatieve mensen eens bij elkaar te brengen tijdens een kennismakingsavondje. Je weet nooit van tevoren of iets dat je bedacht hebt ook aanslaat, maar blijkbaar hadden we een gevoelige snaar geraakt. De avond was met 40 enthousiast netwerkende bezoekers best een succes te noemen.

Cittaslow in de praktijk

En dan kom ik bij de tweede bijeenkomst, een bezoek van ondernemers van de verschillende Nederlandse Cittaslow* gemeenten aan Cittaslow Borger-Odoorn in Drenthe. Ik mocht als ZZP-er mee met de bus uit Midden-Delfland. De lange reis naar deze hoofdstad van Hunebedland zorgde automatisch voor onthaasting. Drie uur op een stoel, met niets te doen dan een beetje kletsen, een beetje kijken, een beetje kennismaken. Hoe slow kun je worden? Het werd een hele inspirerende dag, met presentaties en rondleidingen door bevlogen ondernemers. Het begrip duurzaamheid, thema van deze dag, werd op creatieve wijze ingevuld. Creatief, ja, het begrip Cittaslow werd niet als een belemmering gezien, een keurmerk met allemaal regeltjes, maar eerder als een verrijking, een reden om creatief te denken, vernieuwend te zijn. Uit schaarste worden de mooiste dingen geboren. En schaarste is in het geval van Midden-Delfland vooral een gebrek aan ruimte. Dit prikkelt om creatief om te gaan met elke vierkante meter. Wat een groot verschil met het uitgestrekte gebied rondom Borger-Odoorn, Vaals of Heerde. Wat wij een megastal noemen, is voor hen een normaal formaat, daarmee begint het voor hen pas.

Creatieve industrie

Goed, ruimte hebben we hier niet veel. Maar wat heeft Midden-Delfland dan wel? Juist! Creativiteit en een veelheid aan culturele activiteiten. Dit kun je natuurlijk zien als een belangrijk “asset”, een “unique selling point” van Midden-Delfland. Waarom dit niet verder uitbouwen, stimuleren, koesteren en laten verworden tot een “creatieve industrie”. Een volwaardige bedrijfstak? En het mooie is, het bijt het imago als “Cittaslow” totaal niet. Want Cittaslow staat voor mij voor verhogen van de kwaliteit van leven door aandacht voor elkaar, natuur, historie en cultuur! En wat vind jij? Reacties zijn welkom!

*Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren
Cittaslow towns are “towns which, inspired by Slow Food, understand how to use the best of the modern age while retaining the soul of their community.” From the first town, Greve in Chianti, the association has grown to about 140 towns in 21 countries.

2 gedachten over “Creatief met Cittaslow”

  1. cocky Berrevoets

    Jose je hebt een mooi stuk geschreven, en ja ben het met je eens dat wij veel minder groen hebben dan onze collega cittaslow gemeenten. Reden om te kijken naar wat we wel hebben, ik laat het even goed bezinken en reageer zodra ik nieuwe mogelijkheden zie. Een sterk punt vind ik wel dat je als eerste moet weten wie doet er wat en voor wat? dan kun jein ieder geval de krachtten, lees inzet verdelen en van elkaar gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.