En toen was het weer voorbij…

Wow, wat was het weer een gaaf weekend! Je gaat je zelfs afvragen hoe we het in Schipluiden ooit hebben gered zonder Cult Royale :). In mijn vorige blog schreef ik al  dat ik het hele feest dit jaar vanaf de andere kant mocht meemaken, namelijk in de organisatie. Dat was ontzettend leuk, maar zorgde er ook voor dat ik veel minder acts heb gezien dan vorig jaar. Maar degene die ik zag waren wel weer heel leuk!

Old Shanghai

De opening van Cult Royale op 19 januari 2013 werd verzorgd door een gelegenheidskoor onder leiding van Boudewijn en Marlies Ruigrok dat de voorgaande avond “Old Shanghai” van Beck Hansen had ingestudeerd. Een bijzonder verhaal: een popartiest die geen cd met muziek uitbrengt, maar in plaats daarvan muzikanten uitnodigt om zijn stuk bladmuziek in eigen arrangement uit te voeren. Er waren veel dorpsgenoten nieuwsgierig naar deze bijzondere opening en daarom stond de Schuur van Moerman bomvol belangstellenden. En het klonk prachtig! Daarna nam ik een kijkje bij “mijn locatie”: de huiskamer van Van Dijk. (Ieder organisatielid heeft één of meer locaties onder zijn of haar hoede. Je bent het aanspreekpunt voor de medewerkers bij de deur en de bewoners. Mocht er iets niet helemaal vlekkeloos verlopen, dan mag je dat proberen op te lossen.)

Huiskamerconcertzaal

De huiskamer zag er fantastisch uit: een miniconcertzaal met in het midden een glimmende piano. Twee comfortabele banken en veel stoelen. Al met al konden hier zo’n veertig mensen van de muziek genieten. Tijdens het eerste optreden, van Bex & Pete was het nog niet zo druk. Het was een mooi meditatief momentje na al het rennen en vliegen van de afgelopen dagen. Klassiek pianospel en liedjes van Damien Rice, Adèle en Birdy. Becky heeft een wat dunne, maar  zuivere stem die goed bij haar liedjes past. Pete speelde een instrumentaal stuk wat ik herkende, maar even niet kon plaatsen. Gelukkig hebben we You Tube. Dit was het, een stuk van Yann Tiersen, uit de film Amélie.

Zestigplus en jong van hart

Hierna naar de Dorpskerk voor het Gouwe Ouwenkoor, een droomproject van muzikaal talent Maria Kuipers-van Leeuwen. In navolging van de ontroerende documentaire “Young at Heart” leidde zij een koor van veertig zestigplussers, waarvan de oudste zangeres zelfs al 93 jaar was. Ik ben echt een sentimentele dweil als het om kinderkoren gaat, al bij de eerste tonen schiet ik vol, maar dat blijkt bij een seniorenkoor niet anders te zijn. Het was een genot om naar het enthousiasme van die ouwetjes te kijken. “(I can’t get no) Satisfaction” en “Born to be wild” doen dan een beetje overdreven aan, maar “Go your own way” kwam echt wel over als wijze levensles. Leuk!

Hutspot en overschoentjes

Vervolgens eten in het Scouthout. Daar stond een heel cateringteam klaar om voor alle artiesten en medewerkers een warme prak op te scheppen. Op het menu staat stamppot: zuurkool, hutspot en boerenkool. Heerlijk! Daarna van acht tot tien uur bezoekers en artiesten uit de brand helpen bij het infopunt. Jammer dat er in de Dorpshoeve dit jaar geen optredens gepland stonden. We hadden niet veel te doen,  en dus ook niet veel te zien. Op wat Prakkie Royale perikelen na verliep alles vlekkeloos. Overal was aan gedacht. Zelfs aan overschoentjes voor de bezoekers om zo de parketvloeren van de gasthuizen te beschermen tegen sneeuw- en pekelresten. Toen snel terug naar mijn locatie voor Margriet Sjoerdsma, die zichzelf begeleidde op piano en daarbij prachtige liedjes zong. Ze gaf ons alvast een voorproefje van het Eva Cassidy project waar ze mee bezig is en zong “Secret Heart” van Feist, in een iets snellere versie dan die van Esther van Es.

Na een biertje en een Biscuit in Huiskamerrestaurant Indigo kon ik de avond dansend afsluiten bij de stampende hiphop-funk beats van PleaSe! in het Oude Gemeentehuis. They were working like a madman! En zo was het weer een topeditie Cult Royale! Op naar 2014 :). Voorproefje of nagenieten? Kijk op cultroyale.nl.

Wat heb jij eigenlijk gezien/gehoord?

1 reactie op “En toen was het weer voorbij…”

  1. Pingback: Cult Royale koorts: playlist CR 2014, cultuurfestival Schipluiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.