creatief schrijven voor kinderen

Les in fantasie

Mijn workshop Creatief schrijven voor kinderen draait vooral om verhalen. “Oh,” zei mijn jongste van tien, toen ik het hem probeerde uit te leggen, “het is dus les in fantasie?” Eigenlijk wel een beetje. Al hebben de kinders daar nu niet echt een les voor nodig. Fantasie hebben ze genoeg. Het zit soms alleen een beetje verstopt, omdat ze zoveel moeten en ze zelf ook zulke hoge eisen stellen. De workshop is daarom vooral een beetje kietelen en een veilige plaats bieden voor gekke gedachten. Net als in mijn schrijfcafé dat is voor volwassenen, eigenlijk.

Lol om gekke verhalen

Wat hebben we de afgelopen weken gedaan in de workshop? We hebben verhalen verzonnen, in ons eentje en samen met elkaar. Vooral samen, en dan ieder om de beurt een zin toevoegen, was een groot succes. Verhalen hoeven niet groots te zijn, niet geweldig en ze hoeven al helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Het gaat om de lol. Zo hebben we in een kring verschrikkelijk met elkaar gelachen om een heel stoer meisje met een jurkje met allemaal sterretjes dat naar de maan vliegt en bevriend raakt met de maanmannetjes. Om een schildpad die zo groot en dik is dat hij de kant niet op kan, maar dan vindt iemand het dopje in zijn lijf en laat hem zo leeglopen. Om een vis, die een kauwgompje opeet en daardoor bijna stikt, totdat…

Veilig en vertrouwd

Veel dood, verderf en leedvermaak, zoals het ook in sprookjes hoort, natuurlijk. En vooral verrassend weinig schaamte en verlegenheid. Kennelijk zijn we de afgelopen vier weken zo vertrouwd geraakt met elkaar, dat iedereen alles kan zeggen en dat ook durft. Er wordt genoeg om elkaar gelachen, af en toe wordt er een neus opgehaald, maar er wordt niemand echt uitgelachen.  Ook de ‘moeilijkere’ kinderen kunnen gewoon zichzelf zijn. En dat vind ik een groot goed bij kinderen van 8 – 12 jaar!

Eindeloze reikwijdte van fantasie

Als ik de kinderen iets wil bijbrengen, na een lange dag van stilzitten in de klas, is het wel dat. Niet de verhaalstructuur en de spellingsregels zijn nu belangrijk, maar de reikwijdte van je fantasie. En daarom hebben we bijvoorbeeld ook een stripverhaal getekend. Gewoon, omdat kinderen dat leuk vinden en sommige kinderen goed en graag tekenen. Dat zijn ook verhalen! En daarom hebben ze ook zelf tot slot een boekje gevouwen en beplakt. De verhalen erin zijn nog niet af, en strikt genomen is dat dus ook geen schrijven, maar het is wel voeding voor de creativiteit. En dat vind ik superbelangrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.