GTA voor kinderen?

Schietspellen voor 13-jarigen

(ook te lezen op: http://www.gezinspiratie.nl/archives/8584)

Het is de week van de Mediawijsheid en laat ik nu net een dingetje hebben dat daarmee te maken heeft. Vooraf: ik hou er niet van om dingen te verbieden, maar soms moet het toch. Vind ik. Al roei je daarmee in tegen de stroom van de tijd.

Mijn oudste zoon is net 13 geworden. Een prachtige leeftijd, al dacht ik daar zelf in mijn jonge jaren anders over. Het is een spannende tijd: net op de middelbare school, de eerste schoolfeestjes, veel zelfstandigheid. Er wordt veel van je verwacht en soms ben je toch ineens nog een beetje klein. Ik zit er niet op te wachten om hem sneller groot te laten worden dan nodig is. Dus ben ik niet van plan om hem 18+ computergames te geven. Toch zijn er veel vriendjes met Grand Theft Auto (GTA) in huis die hem oproepen dat spel ook voor zijn verjaardagsgeld te kopen.

Ik maak me geen illusies, hij speelt het al lang bij vriendjes thuis. Die hebben vaak al oudere broers en dat helpt niet om dingen buiten de deur te houden. Maar dat is niet altijd het geval en ik vraag me af of die ouders wel weten wat ze in huis hebben gehaald. Bovendien zijn die broers vaak wel ouder, maar toch nog geen 18.

Nu ben ik me volop aan het oriënteren. Wat vinden deskundigen als Justine Pardoen ervan? De tendens in de artikelen die ik op internet vind is: een spel als GTA of Call of Duty is top entertainment, maar wel voor volwassenen. Ik ben niet helemaal tegen geweld in films en games, kijk zelf graag naar Breaking Bad. Maar daar laat ik de jongens toch ook nog niet naar kijken. De 18+ kwalificatie is er niet voor niets. Het is trouwens wettelijk verboden (art.240a Wetboek van Strafrecht) om games te verkopen aan kinderen die daar te jong voor zijn. Maar laten we niet de verantwoordelijkheid alleen bij de winkelier leggen, a.u.b. Het zijn uiteindelijk toch de ouders die zich voor het karretje laten spannen. Wat is er mis met een keer nee zeggen? Gewoon, omdat het kan?

Jaren geleden waren wij één van de eerste om de Wii aan te schaffen. De eerste spelcomputer waarbij je meer bewegingsvrijheid had en waarvoor zelfs spellen ontworpen werden om meer te gaan bewegen. Daar hebben we jarenlang plezier van gehad. Al kostte het soms best wat moeite om de speltijd van de jongens beperkt te houden. Want wat is het heerlijk om een spel als Fifa, Lego Star Wars, Donkey Kong, Mario en Sonic op de Winterspelen te doen en wat is het soms moeilijk om te stoppen. GTA voor de Wii bestaat niet, dat was ook een reden voor deze spelcomputer te kiezen. Zouden we dan nu over moeten stappen op Playstation of Xbox?

We hebben ons bij films ook heel lang keurig aan de filmkeuring gehouden. Totdat de oudste 12 werd eigenlijk. Want ook bij ons kijken zijn broertjes nu mee naar 9+ en 12+ films, maar… dan kijken we wel mee. Bij de games wil ik er niet de hele tijd naast gaan zitten. Ik geloof mijn zoon als hij zegt dat hij GTA doet om lekker te kunnen rondtoeren met een auto, maar zijn er dan geen spellen die daarom draaien en niet om het afschieten van mensen?

Ben ik de enige die hier zo’n punt van maakt? Zijn er leuke andere spellen voor 13+/18-? Wie heeft een goede tip?

3 reacties op “Schietspellen voor 13-jarigen”

 1. Mijn zoon van 13 had een goed idee: Het GTA spel voor de verjaardag van zijn jongere broer.
  Mijn man en ik dachten dat het gewoon een soort race-spel was. Nu ik het zie weet ik niet wat mensen bezielt om zo’n spel te maken en leuk te vinden. Het racen in allerlei voertuigen is leuk. Dat begrijp ik. Maar het geweld vind ik zo ver gaan en zo realistisch. Als speler ben je niet de held of een redder, maar het kwaad zelf. Ik begrijp niet hoe je hier van kunt genieten. Is er nu bij mij een steekje los of bij heel veel andere mensen. Natuurlijk is het knap gemaakt en technisch heel vernuft maar ik kan dit als ouder niet goed vinden. Niet voor 11-jarigen en zelfs niet voor 80- jarigen
  Het is maar een spelletje? ?? Ik vraag me af of dit inderdaad maar een spelletje is.
  Je geest verbindt zich met dingen die je in werkelijkheid niet zou doen. Maar je geest en jij zijn wel een eenheid.
  In ieder geval vind ik het heel onplezierig om naar het spel te luisteren en er naar te kijken terwijl dit in de woonkamer gespeeld wordt. Het klopt zo niet met wat we onze jongens in deze wereld mee willen geven.
  Volgens mij moeten er heel wat leukere en creatievere alternatieven zijn. Want hoe creatief is het tenslotte om alles via geweld voor elkaar te krijgen. Dat is eigenlijk de rode draad door het spel. Zonder geweld bereik je niets. Bah dat is de wereld die in werkelijkheid bestaat en waar we zo’n hekel aan hebben en zo’n ophef over kunnen
  maken met elkaar. Zinloos geweld.

  1. José van Winden

   Bedankt voor jouw reactie, Nelleke. Ik ben het helemaal met je eens. Inmiddels is onze zoon bijna 17 en heeft hij zelf vorig jaar het spel voor zijn verjaardagsgeld gekocht. Hij speelt het op zijn eigen kamer, omdat ik ook heel naar word van de geluiden die erbij horen. Zijn jongere broers van 14 en bijna 12 hebben trouwens niets met dat spel. Succes met de zoektocht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.