Weekendje Weg roman

Het verhaal van de eerste cover

In mei 2020 verscheen de tweede druk van Weekendje Weg met een hele nieuwe voorkant. Hieronder het verhaal van de eerste cover.

In januari 2017 tekende ik het boekcontract voor Weekendje Weg bij uitgeverij Godijn Publishing. Het manuscript was bijna klaar en aangezien de schrijvers bij deze uitgeverij veel inspraak hebben, mocht ik gaan nadenken over een passende cover. Weekendje Weg gaat over een zussenweekend. Ik kom zelf uit een groot gezin met zes meiden en één jongen, veel zussen dus. En ook wij gaan regelmatig met elkaar een weekend weg. Daarom besloot ik een eigen foto van een zussenweekend als basis voor de cover te nemen.

Weekendje Weg roman
de originele foto voor Weekendje Weg

Mijn uitgever was het er niet zo mee eens. Ze had er verschillende goede redenen voor: de foto was niet scherp genoeg, had te weinig pixels en was ook te weinig zeggend. Geen lezersmagneet. En dat is toch wel nodig om op te kunnen vallen tussen alle boeken die wekelijks verschijnen. Ik vond het jammer, maar kon het ook wel begrijpen, alleen had ik geen alternatief.

De wereld op zijn kop

Alles veranderde toen mijn zus Maria, de tweede van links op de foto, in maart 2017 te horen kreeg dat ze longkanker had. De vooruitzichten waren slecht, maar ze ging vol goede moed aan de behandeling beginnen. Ik ben wat pessimistischer van aard. Voor mij stond vanaf dat moment vast dat deze foto op de cover moest, come what may. Mijn uitgever was geraakt door mijn emotie rondom de foto en stemde ermee in. Om de foto geschikt te maken voor de boekomslag werd het uitgevoerd in zwart/wit en juist nog wat vager gemaakt. Op 6 mei hield ik trots mijn eigen boek voor het eerst in mijn handen. Mijn zus kon helaas niet bij de lancering aanwezig zijn, maar was er in gedachten bij en bijna net zo trots als ik. Ze knapte gelukkig op van de eerste serie chemo’s en bestralingen, daarna was het afwachten.

Goede verkoop

De verkoop van Weekendje Weg liep inmiddels boven verwachting. Het boek vond gretig aftrek onder mijn vrienden, familie en kennissen, maar ook de bibliotheken kochten het massaal in. Zo kon het gebeuren dat in november de eerste druk begon op te raken. Het ging op dat moment goed met Maria en ik was wel toe aan iets nieuws, dus oriënteerde ik me alvast op een nieuwe voorplaat voor de tweede druk. Daar is uiteindelijk nog niets van gekomen. De verkoop stagneerde begin 2018 en op 16 maart overleed mijn grote zus.

Ik ben heel blij dat ik heb gekozen voor deze voorkant, vind het heel bijzonder dat Maria in zoveel huiskamers op de salontafel en het nachtkastje heeft gelegen, maar kan de kritiek erop (zoals te lezen in deze recensie) wel begrijpen.