Ook eng: Berghuttentocht

Dingen doen die je eng vindt

José van Winden Tekstproducties gaat, in ieder geval voor een jaar, op een lager pitje. Het is een spannende zomer, want in september 2021 ga ik iets doen wat ik echt super tof vind, maar ook heel eng. Ik hou ervan om een uitdaging aan te gaan en na tien jaar werken voor een baas en tien jaar een beetje freewheelen als tekstschrijver, bijlesdocent en zoveel meer, is het tijd voor iets nieuws.

Dertig jaar geleden (ja, ja, oma vertelt) stond ik voor net zo’n spannende stap: ik vertrok naar Norwich, in Engeland om daar een jaar te gaan studeren. Het was een heftig jaar, waarin ik veel over mezelf heb geleerd. Bijvoorbeeld, dat ik op eigen benen kan staan, kan vallen en weer op kan krabbelen, nieuwe vrienden kan maken, ook in een vreemd land. En ik werd accuut verliefd op de Engelse taal, het bijzondere eiland en die maffe Engelse studenten.

Docent Engels

De afgelopen jaren heb ik die liefde door kunnen geven aan scholieren en leerkrachten die een extra zetje nodig hebben. Maar, sst..niet verder vertellen, daar was ik nog niet echt voor gekwalificeerd. Daar komt nu verandering in. Ik ga een voltijd master lerarenopleiding doen en ga daarvoor terug naar de schoolbanken van de Rijksuniversiteit Leiden. Ik ben opnieuw ingeschreven onder mijn oude studentennummer uit 1989, hoe gek is dat. Soms voelt het alsof de tijd is stil blijven staan. Dat studeren voor docent Engels, daar ben ik niet zo bang voor. Ik heb heel veel zin om mijn hersens weer te laten kraken, alles te leren over didactiek en pedagogiek en mijn geheugen goed aan het werk te zetten. De eerste studieboeken staan al vol met highlights en de eerste samenvattingen zijn al gemaakt.

Sprong in het diepe

Maar ik ga natuurlijk niet alleen studeren voor dat papiertje, ik wil er ook graag mee aan de slag. Normaalgesproken ga je voor die opleiding stage lopen, waarbij je de kunst eerst kunt afkijken bij ervaren docenten en langzaamaan zelf steeds meer lessen gaat geven. Maar, omdat er veel vraag is naar docenten, ik al wat ervaring heb met lesgeven aan kleinere groepjes en ik graag wat wil gaan verdienen, ga ik direct als onbevoegd docent Engels aan de slag. En dat is natuurlijk het spannendste deel: een sprong in het diepe.

Dit was ook best eng… Berghuttentocht in Tsjechië in 2018

Avontuur

Ik help al jaren met de mondelinge examens Engels op de middelbare school waar ik zelf met veel plezier havo en vwo heb gedaan. Het voelt iedere keer speciaal om daar in deze rol rond te lopen, om aan te schuiven in de lerarenkamer, alsof ik er ieder moment uitgestuurd kan worden. Juist op die plek ben ik straks twee dagen in de week te vinden. Ik krijg een 2-havoklas onder mijn hoede en twee brugklassen en leef momenteel tussen hoop en vrees. Het ene moment kan ik niet wachten om de pubers te leren kennen en met hen dit avontuur aan te gaan, maar op andere momenten zie ik de propjes door de klas vliegen en sta ik met mijn mond vol tanden te stuntelen.

Vertrouwen

Ondanks de spanning lijkt alles nu op zijn plek te vallen. Ik heb een paar weken geleden al kennisgemaakt met mijn collega’s. Zij hebben ook ooit die sprong gewaagd, zijn nog steeds enthousiast, behandelen mij als een gelijke en dat geeft veel vertrouwen. Ik reken maar op net zo’n heftig jaar als toen op UEA, met hoogte- en ook dieptepunten, maar het overheersende gevoel is nu toch dat ik sta te popelen om aan de slag te gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.