Brief schrijven voor eindexamen Engels? 10 tips!

Eén van de onderdelen van het vmbo-, havo- en vwo-eindexamen Engels is het schrijven van een brief. Hoe pak je dat nu het handigste aan? In dit blogbericht een aantal tips zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Heb je specifieke vragen of meer hulp nodig? Stuur me een bericht!

Vooraf

1) leer standaardzinnetjes uit je hoofd

Het is logisch om je brief te beginnen met de reden waarom je de brief schrijft:
“I am writing you this letter, because …”

Bij iedere brief wordt gevraagd om jezelf voor te stellen.
Bijvoorbeeld: “I am <your name>, a 15-year-old Dutch boy/girl from The Netherlands.” Of “ My name is.. I am 15 years old, living in The Netherlands.”

Aan het einde van de brief wordt gevraagd om een passende afsluiting:
“I hope to hear from you soon.” “Thank you in advance for your cooperation.”

Leer dit soort standaardzinnetjes uit je hoofd. Let vooral op hoe je ze precies schrijft. Dat geeft je meer tijd voor de rest van de brief en maakt de kans op fouten kleiner.

2) oefen met oude examens

Op Examenblad vind je officiële informatie over de examens van dit moment, maar ook alle examenopgaven van de afgelopen jaren. Kies links bovenin eerst een examenjaar en niveau (vmbo t/m vwo) en ga daarna naar Talen en vervolgens naar Engels. Je kunt ook eerst het vak kiezen en daarna examenjaar en niveau. Na het maken van de oude examens kun je jezelf controleren door de correctievoorschriften naast jouw antwoorden te leggen.

3) dompel je onder in Engels

Lees en luister zoveel mogelijk Engels vlak voor jouw examen. Het maakt niet uit of dat nu (luister)boeken zijn of films of wikipedia pagina’s. Breng jezelf zo alvast in de Engels modus.

Tijdens het eindexamen Engels

En dan…de examenopgaven zijn uitgedeeld. Stress giert door je keel. Je moet dit examen halen om te kunnen slagen. Je mag het dus niet verpesten.

4) haal even diep adem

Dit geldt natuurlijk voor ieder examen dat je doet. Voor je het examen openslaat, doe je even je ogen dicht, haalt diep adem en je denkt bij zelf: “Ik kan dit. Ik heb heel goed geoefend en ga dit gewoon halen.”

5) goed lezen

Scan de inleiding bij de schrijfopdracht, zodat je een idee hebt van het onderwerp. Lees daarna de opdracht goed door. Vaak schieten je gedachten op zo’n stressvol moment alle kanten op. Komen er al Engelse woorden of uitdrukkingen bij je op? Schrijf ze alvast op een kladblaadje. Misschien kun je ze straks gebruiken.

6) houd je aan de gevraagde indeling

In de schrijfopdracht is al een indeling gemaakt. Houd deze volgorde aan, dan weet je zeker dat je alle punten ook echt meeneemt in de brief. Maak hele zinnen met een onderwerp en een gezegde. De kans dat je niet aan het minimum aantal woorden komt, is dan vrij klein.

7) wees extra beleefd

In een Nederlandse formele brief ben je al beleefd, maar in een Engelse brief ben je nog eens extra beleefd. Gebruik dus “please” als je een vraag stelt en “could, might, would” als je een verzoek wilt doen. Het klinkt misschien overdreven, maar het komt heel Engels over en dat is toch wat je wilt?

8) gebruik je woordenboek ter controle

Bij de meeste examens mag je een woordenboek erbij houden. Het is niet de bedoeling dat je ieder woordje opzoekt, want dat kost veel te veel tijd. Probeer eerst de brief te schrijven. Weet je een woordje niet? Omschrijf het en denk hierbij niet te ingewikkeld!

Of schrijf het woord dat je bedoelt eerst in het Nederlands op, met een markering erbij, zodat je het niet per ongeluk laat staan. Misschien dat je na een paar andere zinnen alsnog op dat ene woordje komt. Gebeurt dit niet? Zoek dan als je de eerste versie van je brief af hebt de woorden die je geparkeerd hebt op in je woordenboek. En gebruik je woordenboek als een laatste controle.

De brief is af en nu?

9) nalezen

Lees de brief goed na. Hardop zal in een examenzaal niet gaan, maar lees hem in je hoofd heel precies na. Hiermee kun je slordigheden voorkomen. Ben je niet zeker van een bepaalde schrijfwijze? Gebruik je woordenboek om het te controleren.

Is jouw handschrift goed leesbaar? Zijn de zinnen logisch? Beginnen al jouw zinnen met een hoofdletter en eindigen ze met een duidelijke punt?

10) extra aandachtspunten

 • “I” is altijd met een hoofdletter!
 • De namen van maanden, landen, talen beginnen ook met een hoofdletter.
 • Gebruik geen afkortingen, maar schrijf voluit: dus niet I’m, maar I am; niet you’re, maar you are; niet he’s of it’s, maar he is of it is. (is ook fijn als je woorden tekort komt ;-))
 • Ben je niet per ongeluk een woordje of een letter vergeten?
 • Denk ook aan: “there” en “their” of “were”, “wear” en “where”. Dezelfde klanken hebben soms verschillende schrijfwijzen. Engels is wat dat betreft een onvoorspelbare taal.

Veel succes! Ik ben heel benieuwd of deze aanwijzingen jou goed hebben geholpen bij de voorbereidingen voor je examen.

Please, let me know in the comments! En mocht je extra hulp willen, kijk dan even hier.

3 gedachten over “Brief schrijven voor eindexamen Engels? 10 tips!”

 1. Bedankt voor dit duidelijke overzicht, past helemaal bij mijn lessen. Ik heb de link daarom gedeeld met mijn leerlingen (middelbare school).
  Horen ze het ook eens van een ander 😉

  NB. Misschien kun je nog toevoegen dat ze voluit schrijven: I’m = I am, you’re = you are, it’s = it is / it has.

  1. José van Winden

   Fijn om te horen dat het overzicht in de smaak valt en gebruikt wordt! Ik zal het voluit schrijven toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.