Mondeling examen Engels: help!

Je doet dit jaar eindexamen havo of vwo? Dan zul je ook een mondeling examen voor Engels moeten doen. Het is iets waar veel scholieren tegenop zien. Toch kun je je hier goed op voorbereiden. Ik geef wat tips en achtergronden.

Waarom is er een mondeling?

Jouw docent wil in de eerste plaats een goed beeld krijgen van de mate waarin je het Engels beheerst. Daarom let hij of zij tijdens het gesprek (want dat zou het mondeling moeten zijn: geen verhoor, maar een gesprek) op de volgende elementen:

  • grammatica
  • uitspraak
  • woordenschat
  • fluency (welbespraaktheid)

Voor ieder element krijg je een aantal punten. Hoe dit precies wordt getest en verwerkt is bij ieder school anders. Bij de havo-examens die ik ken, lees je een stukje tekst voor, moet je een aantal vragen erover beantwoorden (bijvoorbeeld waarom je dat gekozen hebt) en krijg je daarna wat plaatjes te zien waar jullie samen over kunnen praten.

Heb je zelf invloed op wat er gevraagd wordt?

Ja, zeker! Wat jouw examinator, jouw leerkracht wil, is een goed beeld krijgen van de  onderdelen die getoetst worden. Ga er vanuit dat jouw docent er niet op uit is om je in een hoek te drijven of om je een slecht cijfer te geven. Hij of zij wil graag in het Engels een leuk gesprek met jou voeren. Laat zien wat je waard bent, praat over wat jou interesseert en durf ook iets van jezelf te laten zien.

Het moeilijkste moment in het mondelinge examen is als je je overvallen voelt door een bepaalde vraag.  Dat kan. Wat doe je als je dichtklapt? Probeer te formuleren wat je dan voelt. Iets zeggen is beter dan niets zeggen. Je kunt zulke zinnetjes van tevoren oefenen. “Could you repeat that please?” “I don’t understand what you mean, exactly.” “I don’t know how to answer that question. Could you rephrase that, please?” Als je zulke dingen zegt, laat je zien dat je je in het Engels kunt redden, ook al kun je een vraag misschien niet direct beantwoorden.

Hoe bereid je je voor?

De tijd voor het gesprek is kort. Jouw docent moet vrij snel een oordeel vellen over jouw gebruik van het Engels. Daarom is voorbereiding voor een mondeling ook heel belangrijk. Je bereidt je natuurlijk het beste voor door dit hele examenjaar zoveel mogelijk Engels te praten en te luisteren. Dat lijkt misschien eerst heel gek, maar je kunt er ook een spel van maken thuis of met vrienden. Hoe meer je praat, hoe minder gek het aanvoelt en hoe gemakkelijker het ook gaat.

Kijk films!

Zorg ervoor dat je vlak voor het examen zoveel mogelijk Engels tot je krijgt. Door te lezen (de boeken, maar ook informatie over de boeken). Kijk films en t.v met Engelse ondertiteling in plaats van Nederlands, luister naar Engelse radio en podcasts. Lees stukjes uit jouw boeken hardop voor, voer in je hoofd al gesprekken in het Engels. Alles om in de juiste modus te komen. Dan voelt het voor jezelf al een stuk minder gek om Engels te praten en zal je minder snel dichtklappen bij het horen van jouw eigen stem en uitspraak.

De boekenlijst

In het geval van het vwo-examen komt er nog een element bij: je kennis en het begrip van de boeken die je gelezen hebt. Er zullen vragen gesteld worden over het verhaal/plot, de personages, jouw mening, maar ook overeenkomsten/verschillen met andere boeken op jouw lijst. Denk hierbij aan thematiek, tijdsperiode, personages, genre, locatie etc.

Lees daarom echt de boeken op je lijst, niet alleen de samenvattingen. De meeste leerkrachten kennen alle bekende boeken. Je valt direct door de mand als je vragen moet beantwoorden die niet in de samenvatting worden behandeld. En bovendien: hoe meer je leest, hoe groter je woordenschat wordt en hoe gemakkelijker je ook weer andere boeken kunt lezen. Bedenk dat veel studieboeken straks ook in het Engels zijn.

En tijdens het gesprek?

Probeer het gesprek een beetje te sturen. Is er een boek waar je veel mee hebt, dat je mooi vindt, of juist helemaal niet? Benoem dat dan en probeer ook vooraf al te bedenken en te oefenen in het Engels waarom je juist die mening of dat gevoel hebt. Het is niet erg als je het niet eens bent met de interpretaties van jouw docent. Soms is het een kwestie van smaak en daarover valt niet te twisten. Je kunt iets zeggen als: “That’s not the way I see it.” Of “In my opinion it is …” Daarmee maak je vast een goede beurt!

En het belangrijkste: haal rustig adem voor je het lokaal binnenstapt, want je bent weer een stukje dichter bij jouw diploma!

Wil je toch graag persoonlijk voorbereid worden op het examen? Lees hier even verder, misschien kan ik je helpen.

3 gedachten over “Mondeling examen Engels: help!”

  1. Pingback: Examenjaar - José van Winden Tekstproducties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.