Tien jaar tekstproducties

Hoewel ik mijn bedrijf al eerder registreerde bij Belastingdienst en Kamer van Koophandel, stuurde ik in 2009 mijn eerste eigen factuur. Tien jaar tekstproducties: er is veel veranderd in de wereld, in mijn persoonlijke leven, maar zeker ook in mijn bedrijf. Ik hou erg van terugkijken. Doe jij dat liever niet, spoel dan snel door naar mijn plannen voor 2020 onderaan deze pagina.

Geen melk zonder mest

In januari 2007 ging ik weer studeren. Na het afronden van de Scriptschool, eind 2008, heb ik me eerst volledig gestort op het scenarioschrijven. Ik schreef verder aan mijn afstudeerscript ‘Geen melk zonder mest’ (hoe actueel nu met de stikstofdiscussie), had ideeën voor een kinderfilm, voor een korte film, voor een serie en had leuk contact met producenten, regisseurs en andere filmmakers. Ik liep over van plannen en leuke contacten, maar er kwam nog niet iets concreets van de grond.

Engels voor pubers

Een aanvraag voor bijles Engels eind 2009 stuurde me een andere kant op. (Ik studeerde vijfentwintig jaar geleden Engels in Leiden en Norwich, dus heel gek was dat niet.) Het lesgeven beviel mij goed en mijn leerlingen ook en zo groeide mijn praktijk gestaag. Halverwege 2019 stond de teller op 40 leerlingen in totaal, waarvan het merendeel zich voorbereidde op een examen VMBO, Havo of VWO en daar ook voor slaagde! Het is op het moment iets rustiger met de bijlessen en ik mis het best een beetje. Want pubers kunnen zo leuk zijn! Daarom help ik ook jaarlijks als vrijwilliger bij de mondelinge examens van de havo op het Stanislas in Delft, mijn oude middelbare school!

Webteksten

Ik was tot 2007 als pr-functionaris in loondienst bij een onderzoeksinstituut NEA dat tegenwoordig onderdeel is van Panteia en schreef daar teksten voor de website, folders en nieuwsbrieven. In 2010 produceerde ik als freelancer de eerste teksten voor websites van anderen. Mijn klanten waren kennissen uit Schipluiden en vrienden van vrienden. De verscheidenheid aan opdrachten en opdrachtgevers groeide, zeker toen mijn eigen website beter te vinden was. De samenwerking met webdesigner Deborah Broos-Klop leverde mij veel leuk werk op en gaf me een mooie basis.

All’s a stage

Uit het project ‘Operatie Smartboard’, een initiatief met Cynthia Wilke voor toneellessen en een voorstelling voor basisschoolleerlingen in 2011 kwam weer een heel andere aanvraag voort. Ik startte met het geven van toneel- en later schrijfworkshops bij Kindercentrum ’t Kickertje in Den Hoorn en Schipluiden. In 2012 schoof ik aan bij een creatieve groep die lokale musicals produceert. Ik schreef hiervoor Gedoe aan de Gaag, Gerommel in het Rusthuis en Sores in de Super. Dit laatste in opdracht van de Albert Heijn in Schipluiden. In 2018 schreef ik The Key Account Challenge, toneelscènes in opdracht van een internationaal bedrijf in veevoeders. Momenteel werk ik samen met het Vlaardings Musicalgezelschap. Mijn eerste kindje met hen verschijnt in 2021 op de planken van de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.

Filmpremières

Ik nam me na mijn opleiding voor om vóor mijn vijftigste levensjaar mijn eigen filmpremière bij te wonen in hèt filmtheater in Amsterdam. Dat is net niet gelukt of toch wel? Van 2011- 2012 schreef ik mee met The Entertainment Experience, een project van Paul Verhoeven en Ziggo. Mijn scripts droegen bij aan de film Steekspel die op 24 september 2012 in Tuschinski in première ging en ik was daarbij! Sindsdien schreef ik scripts voor verschillende 48hr filmproducties en was ik getuige van de viewing van een van die films, Schoon Genoeg, in Londen (een film die bovendien op Dumpert meer dan 60.000 keer werd bekeken).

Weekendje Weg

In 2018 verscheen mijn debuutroman Weekendje Weg, zeven jaar na het eerste idee hiervoor. Bijna 500 exemplaren verkocht, meer dan 2000 keer uitgeleend via de bibliotheek en de roep van lezers om een vervolg: ik durf dit wel een succes te noemen. In 2020 hoop ik verder te schrijven aan ‘Vijf jaar later’ (werktitel, suggesties zijn welkom), vooral omdat ik zelf heel benieuwd ben naar hoe het nu gaat met de zussen. Mede dankzij deze publicatie schrijf ik nu regelmatig en met veel plezier scripts en andere teksten voor Thingks. Het schrijven voor games en interactieve films geeft me een nieuwe creatieve impuls.

Ups and downs

Elk verhaal kent zijn ups and downs. Natuurlijk waren er de afgelopen jaren projecten die niet doorgingen, die meer energie kostten dan ze opleverden, die toch niet bij me pasten. Waren er opdrachtgevers die niet (op tijd) betaalden, waren er leerlingen waar het niet mee klikte. Ook privé zijn er de nodige klappen gevallen met momenten dat ik mezelf terugtrok op de trekkerstrook, dat ik het even niet meer zag zitten. Maar de balans slaat ruimschoots door naar de successen, de leuke contacten, de uitdagingen. Op deze manier kan ik nog wel een poosje door.

Nog tien jaar tekstproducties?

Wat zijn de plannen voor 2020? Ik heb al best een volle agenda met Engelse les voor leerkrachten, een workshop creatief schrijven, het afronden en uitgeven van een prentenboek samen met Deborah van de Leijgraaf, en het afronden van een musical. En dit jaar zal, zoals bij meer mensen, in het teken staan van 75 jaar bevrijding. In mijn geval zal dat zijn voor het maken van de film Jacob.

Ik proost graag met jou op de volgende tien jaar, op mooie avonturen en bijzondere verhalen.

Reageren? Graag! Dat kan op Facebook, Instagram, LinkedIn of via Contact.

Dank aan mijn bijlesscholieren: Marja, Ralf, Claire, Randi, Stefanie, Denise, Freek, Ilja, Rik, Kaja, Anna, Lisanne, Mare, Danique, Tristan, Tica, Nikita, Stella, Lianne, Daan, Annick, Demi, Anouk, Jill, Femke, Eva, Floor, Demi, Sarah, Siem, Lisanne, Daniëlle, Bente, Ilse, Fleur, Rik, Yentl, Ricardo, voor jullie enthousiasme!

En mijn andere opdrachtgevers (in willekeurige volgorde): Spier en zo, Schatgraven met Kinderen, SpeeQ, Antoinette van Beurden, VakantieXperts van der Werf, De Historische Keuken, Langelaan Bloemen & Planten, De Paardenstal, Maasland Schoonmaakdiensten, Sproeibedrijf Eduard van Santen, Nico Alsemgeest, Marion Suijker, Slimme Software, Renaud & Wolf Adviesgroep, Installatiebedrijf vd Bosch, By-RED activities, Uitgeverij Westmedia, thofweb internetdiensten, Midden-Delfland is Mensenwerk, De Vette CV, TSDA BV, Duivenkwekerij Nieuw Tuinzight, Delflandhoeve, Stichting Kinderopvang ’t Kickertje, Buitenverblijf de Vogelvlucht, De Hooitas, Reurings Precisie Plaatwerk B.V., Jmil Finance & Tax, Bibliotheek Den Hoorn, Nutreco Nederland B.V., WSKO Mariaschool, VIA Ondernemende Vrouwen Midden-Delfland, HW Installaties, Massagepraktijk Energie Wellness, Stichting Welzijn Midden-Delfland, Studio Akatak, tas-t-baar, Bloem en Plezier, Hoveniersbedrijf Schilperoort, Schoonheidssalon Wendy Schilperoort, Move it up!, Marianne van Marrewijk, Remedial teaching Schipluiden, Groot Denkraam, De Huizenengel, Nelumbo Studio, BuitengewoonKunstgras, Mijnkracht.nu, Stichting Infocentrum Bezoekers Midden-Delfland, Gemeente Midden-Delfland, Vitaal Telen, Buikema van der Hooft, Satisvact B.V., Openbare Basisschool de Eglantier, Twyce Financien, VMG.