examenbundel havo Engels 2013|2014

Practice makes perfect

Vind je het lastig om Engelse teksten goed te begrijpen en lukt het je maar niet om voldoendes te halen bij het maken van examenteksten? Je bent niet de enige. Maar wanhoop niet: je kunt het wel verbeteren. Oefening baart kunst, of zoals de Engelsen zeggen: “practice makes perfect”. In dit blogbericht lees je hoe je je kunt voorbereiden.

Kennis en vaardigheid

Ik geef bijles Engels op allerlei niveaus: van vmbo-kader tot atheneum. De ene scholier heeft moeite met schrijven, de ander weer met luisteren, maar wat voor vrijwel iedereen geldt, is dat het lezen en begrijpen van teksten problemen geeft. Je hebt ook nogal wat kennis en vaardigheid nodig: je woordenschat moet groot genoeg zijn, maar kennis van de grammatica is ook noodzakelijk om zinnen goed te kunnen interpreteren.

  1. Woordenschat vergroten

Het is natuurlijk het mooiste als je vanaf de basis al veel Engels leest en luistert. Zo leer je zonder dat je hoeft te ‘stampen’ steeds meer Engelse woorden, herken je de toepassing ervan en kost het je dus minder moeite om een nieuwe tekst te begrijpen. Maar ja, als je puber bent, heb je vast wel betere dingen te doen in je vrijetijd? Toch helpt het al, als je films kijkt met de Engelse ondertiteling erbij, als je naar de teksten van liedjes luistert en ze probeert te begrijpen (zoek eens de vertaling van een woord op, dat hoeft niemand te weten te komen) of lees de Engelse teksten op verpakkingen of artikelen in (digitale) tijdschriften. Alle beetjes helpen!

  1. Goed kijken voor je gaat lezen

Heb je dan zo’n moeilijke examentekst voor je liggen, kijk dan eerst goed.

Staat er een plaatje bij? Begrijp je de titel? Engelsen zijn meester in woordgrapjes, vooral in kranten en tijdschriften. Zie je de dubbele betekenis? Hoe is de indeling van de tekst? Is het een ingezonden brief, een personeelsadvertentie of een opiniestuk? Soms hoef je niet de hele tekst te lezen om de vragen te kunnen beantwoorden. Scan daarom een tekst voor je hem helemaal gaat lezen, zodat je niet te veel tijd verspilt aan een tekst. En zet de woorden op een rij waarvan je de betekenis echt niet weet. Vaak geeft de context al een heleboel weg en weet je meer dan je denkt.

  1. Bestudeer je examenbundel

Als je een havo- of vwo-eindexamen doet, heb je vast weleens van de examenbundel gehoord. Misschien heb je er zelfs al een gekocht om mee te oefenen. Het is een boek met daarin de examenteksten van verschillende voorgaande jaren met de vragen erbij en soms ook de antwoorden.

examenbundel havo Engels 2013|2014

Dat is op zich al heel handig, want hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. Maar er staan ook een heleboel andere dingen in die bundels. Bekijk de inhoudsopgave maar eens goed. De belangrijkste grammaticaregels staan er op een rij, de onregelmatige werkwoorden zijn erin verzameld, maar je vindt er ook leesstrategieën en een basiswoordenlijst. En mocht je nu per ongeluk echt geïnteresseerd raken in Engels en de Engelsen, dan is er zelfs nog een deel gewijd aan kennis van land en volk.

Ik hoop dat je met deze tips al geholpen bent, mocht je meer hulp nodig hebben, schroom niet en zoek snel bijles bij jou in de buurt. En stel dat, als het even kan, niet uit tot je examenjaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.