Scripts

Film is magie

En dat geldt niet alleen voor fictiefilms.

Ik schrijf scripts voor instructiefilms, games, interactieve films en bedrijfsfilms. Een van mijn opdrachtgevers is Thingks, een bedrijf dat creatieve leeroplossingen bedenkt.

Daarnaast heb ik scripts voor ‘drama’ geschreven, zowel voor korte films als musicals en eenakters. Hieronder een opsomming.

Jacob de film

Jaja, het lijkt erop dat mijn eerste lange speelfilm er gaat komen! Sinds februari 2019 werk ik met filmers Robert Monster, Joas Burggraaf en Jochem de Vet aan de verfilming van een waargebeurde geschiedenis. In april 1944 werd in Maassluis het distributiekantoor overvallen door de knokploeg van Marinus Post. Hierbij werd een belangrijke rol gespeeld door een gewone politieagent van 30 jaar, Jacob Huisman. Het verhaal is spannend, verrassend en raakt ons allemaal. Het is al vier jaar oorlog, wat doe jij? Jacob is een film over kiezen tussen hoofd en hart.

Creatief team voor Jacob de film
Op de Trambrug in Schipluiden voor Jacob de Film

Met collega’s het podium op

In februari 2018 werd ik benaderd door Nutreco, een Nederlandse onderneming voor de productie van en handel in diervoeding en vlees.  Tijdens hun controllers conferentie wilde het bedrijf de internationale collega’s meer laten zien dan alleen Powerpoints. Ik schreef een toneelstuk in korte scènes, waarin het verkoop- en leveringsproces tot leven komt. De rollen werden gespeeld door eigen medewerkers van de afdelingen verkoop, acquisitie, finance, marketing etc. De uitvoering van The Key Account Challenge op 26 juni 2018 in theater De Lieve Vrouwe in Amersfoort was een groot succes. Meer over het proces is te lezen in dit blog.

Sores in de Super

Sores in de Super

Sores in de Super (2017) is een musical voor en door de Albert Heijn supermarkt in Schipluiden. In 2016 kreeg deze supermarkt een nieuwe eigenaar. De oude en de nieuwe eigenaar wilden graag een bijzonder cadeau geven aan de klanten en medewerkers: een eigen op maat gemaakte musical volgens het beproefde recept van Gerommel in het Rusthuis en Gedoe aan de Gaag. Het werd een herkenbaar verhaal: een dag uit het leven van de AH, met veel aanstekelijke liedjes. De rollen werden gespeeld door enthousiaste (oud)medewerkers van de AH. Ik tekende voor het script en de regie-assistentie.

The 48 hour film project

In 48 uur een film maken gaat zo. Je formeert een team (crew & cast) of sluit je bij een team aan. Op vrijdagavond krijg je een opdracht: een genre en een verplicht(e) zin, personage en voorwerp.  Op zondagavond moet het verhaal bedacht en geschreven zijn en de film gedraaid en gemonteerd zijn. Een huzarenstukje, wat hele leuke filmpjes van ca. 7 minuten kan opleveren. Ik heb als scenarioschrijver een paar keer aan de basis mogen staan van mooie/leuke films.

logo 48 hour film project

Gerommel in het rusthuis

Gerommel in het Rusthuis

In het voorjaar van 2015 werd ik gevraagd of ik weer mee wilde werken aan een nieuwe musical, de opvolger van Gedoe aan de Gaag. Er lag op dat moment al een vaag idee: het moest iets zijn met bejaarden en grappige versprekingen. Daarnaast was het een voorwaarde dat het zich in de toekomst in Schipluiden moest afspelen. Zo kwam de “arena” (plaats en tijd waarin het zich afspeelt) een particulier rusthuis in de nabije toekomst tot stand en schreef Gerommel in het Rusthuis (2016) zich bijna vanzelf.

Struiss

Struiss is een gelegenheidstoneelclubje. Ik schreef hiervoor het korte stuk En dat je er nog maar lang getuige van mag zijn. We voerden het in januari 2015 drie keer op tijdens het Cult Royale huiskamerfestival in Schipluiden, waar het heel goed werd ontvangen. Daarna is er van Struiss niets meer vernomen…

Gedoe aan de Gaag

Gedoe aan de Gaag

In 2012 bedacht ik met een schrijversteam en een componist de basis voor de musical Gedoe aan de Gaag. Daarna was ik verantwoordelijk voor de dialogen en verdere uitwerking. In januari 2013 gingen de repetities van start en bemachtigde ik een kleine rol. Een geweldige ervaring, zoals je hier kunt lezen.

Toneelworkshops voor kinderen

In de voorjaar van 2012 gaf ik, onder de naam Wilke van Winden Producties, samen met Cynthia Wilke, in opdracht van Kindercentrum ’t Kickertje, twee series toneelworkshops. Elke serie bestond uit zes lesuren waarin we een groep van maximaal 15 kinderen (8 – 12 jaar) kennis lieten maken met verschillende vormen van theater. We deden spellen, zoals moordenaartje en rollenspellen, soms met tekst, soms zomaar uit je hoofd. Het belangrijkste was dat iedereen het naar zijn zin had en zo op een veilige manier kennis maakte met toneelspel.

Pinokkio

Eind 2011 maakte ik een toneelbewerking voor kinderen van het beroemde verhaal van Pinokkio voor de toneelvereniging in Schipluiden. Het werd vele malen voor een uitverkochte zaal opgevoerd tijdens Cult Royale, editie 2012. Ik schreef en publiceerde dit verslag.

Operatie Smartboard

script Operatie Smartboard

In het voorjaar van 2011 schreef ik het toneelstuk Operatie Smartboard voor kinderen. Dertien schoolkinderen, in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, kregen ieder een gelijkwaardige rol in dit grappige, rare, spannende verhaal over een basisschool, een minister, een smartboard en een tijdmachine.

Voor de meeste kinderen was dit de eerste kennismaking met dramalessen. Ik heb de basis van het toneelstuk geschreven, de kinderen mochten veel invullen, daarnaast assisteerde ik de regisseuse bij de lessen en bereidde samen met haar de vier voorstellingen voor. Het toneelstuk Operatie Smartboard is te bestellen bij Toneeluitgeverij Vink.

Het was nog leuker om te doen dan ik vooraf gedacht had. Lees hier een impressie van dit proces: http://josevanwinden.wordpress.com/2011/08/15/de-avonturen-van-wilke-van-winden-deel-1-operatie-smartboard/.

The Entertainment experience

In 2011 en 2012 schreef ik mee met The Entertainment Experience, een project van Ziggo met Paul Verhoeven. Wij verfilmden als Schrijverij Producties het laatste deel van dit project, onder de titel “De Koffer”, waarbij ik niet alleen meeschreef met het scenario, maar ook mijn bijdrage leverde als productieassistente en zelfs een klein rolletje mocht spelen.

Geen melk zonder mest

Na het afronden van de opleiding Scenarioschrijven aan de Scriptschool (tegenwoordig Scriptacademy) in 2008 wilde ik natuurlijk niets liever dan films maken. Het eerste jaar heb ik ingezet op het afronden van mijn afstudeerproject Geen Melk zonder Mest, een romcom rondom een boer en een zakenvrouw. Ik was in gesprek met producenten over deze film, maar het lukte me niet om het script grappig en romantisch te krijgen. Daarna probeerde ik het om te zetten naar een korte dramafilm. Samen met regisseur Hugo Metsers III diende ik een voorstel voor scriptontwikkeling in bij het Filmfonds in het kader van de One Night Stand film. Daar sneuvelde Ont.moeten zoals de werktitel toen luidde. Sindsdien probeer ik toch met enige regelmaat korte films te maken. De langere film komt er vast als de tijd daar is.

Speeddate

In 2008 schreef ik samen met Inge Hardeman het script voor  Speeddate, de examenfilm van acteursschool Faaam.

2 gedachten over “Scripts”

  1. Pingback: Hoe schrijf je een filmplan? - Wat is jouw verhaal?

  2. Pingback: Van idee naar professionele voorstelling - José van Winden Tekstproducties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.