Struiss speelt

Toneelgroep Struiss zag begin 2013 het levenslicht op het moment dat ik Liesbeth Rodenburg (regie), Jessica Timmer en Mieke Sonneveld (spel) bij elkaar bracht voor mijn eenakter “Gezellig”. Na enkele bijzonder geslaagde repetities en optredens tijdens de Middendelflanddag in het verschiet, gooiden nare familieomstandigheden roet in het eten. De struisse plannen gingen de ijskast in.

Dramatische verjaardag

Totdat halverwege 2014  de organisatie van Cult Royale mij vroeg om voor hun allerlaatste festival een stuk te schrijven. Dat deed ik volgerne. Het werd “En dat je er nog maar lang getuige van mag zijn” een tragikomische eenakter over drie zussen en één dramatische verjaardag. Drie zussen, dat betekende dat ik nog een derde actrice nodig had. Het werd Yildiz van Vliet, die ook al een glansrol speelde in het vorige project waaraan ik had meegewerkt: Gedoe aan de Gaag.

Omgekeerde typecasting

Bij het schrijven van het stuk heb ik me laten inspireren door de compleet verschillende karakters van de drie dames. Typecasting, maar dan omgekeerd. De rollen waren hen op het lijf geschreven. We hebben met elkaar het stuk helemaal gevormd en zijn hierbij, zeker voor wat betreft de mise-en-scene, heel goed op weg geholpen door regisseuse Lizet Huizing. Het resulteerde in drie optredens in een overvolle huiskamer en lange rijen voor de deur. De recensies waren ook uitstekend:

Het gelegenheidstrio Yildiz, Mieke en Jessica spelen de verjaardag van één van de dames…Drie zusjes die een absurd en hilarisch stuk toneel op de planken brengen. Heerlijk om naar te kijken.” (Aad van Meurs)

of deze:

“Juist de tragikomische eenakter van Toneelgroep Struiss zorgde voor lange rijen voor de deur van het geïmproviseerde theater. “En dat je er nog maar lang getuige van mag zijn”…zorgde voor grappige situaties en leuke woordspelingen die vooral de insiders deden schateren.” (Gemma van Winden)

Vooral doorgaan

Struiss was een gelegenheidsformatie, maar na de intensieve samenwerking van de afgelopen maanden, de lach en de traan die we met elkaar konden delen, is gebleken dat we wel door moeten. We hebben ons aangemeld bij Fringe Delft, in de hoop dat we dit stuk daar nog een paar keer op een bijzondere locatie mogen spelen. We zoeken ook een locatie in Schipluiden waar we nog éénmaal kunnen voldoen aan de vraag. En ondertussen borrelen de ideeën voor nieuwe stukken op in mijn hoofd. Wat als de zussen met elkaar in een verpleeghuis komen, bijvoorbeeld?

Heb jij Struiss gezien? Of wil je het graag zien? Laat  je horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.