Van kwaad tot erger: Breaking bad

Wat is dat toch met Breaking Bad, dat je het niet uit kunt zetten? Gisteravond had ik alweer mijn hand bij de afstandbediening, want ik vond Walter echt niet te harden. Maar toch…sloeg het weer om en vond ik hem aan het einde sympathiek genoeg om weer nieuwsgierig te zijn naar het vervolg. Dat is tv-drama op zijn best!

Good guy/bad guy

Ik wil er wat van leren, dus probeer ik het te analyseren. Een paar maanden geleden discussieerde ik met een vriend en medebewonderaar nog over het verschil tussen Jerry (uit Fargo) en Walter (uit Breaking Bad). Ze doen allebei iets heel ergs: ontvoeren van echtgenote tegenover maken van crystal meth.  Zijn het dan allebei “slechteriken”? Op dat moment had ik alleen de eerste serie van Breaking Bad pas gezien en vond ik Walter zielig, maar sympathiek. Hij is dan wel illegaal bezig, maar doet dat met een goed hart en door omstandigheden gedwongen. Alles wat hij wil is het financieel veilig stellen van zijn familie na zijn dood. En dat terwijl Jerry de ontvoering van zijn vrouw alleen maar in scène zet om zelf financieel uit de penarie te komen. Maar is het allemaal wel zo duidelijk?

Pure chemistry

In de tweede serie van Breaking Bad zien we een hele andere kant van Walter. Het is een dictator, die, verstrikt in al zijn leugens en criminele activiteiten, eigenlijk alleen nog maar aan zichzelf denkt. Die zijn (hoogzwangere) vrouw verwaarloost en Jesse, zijn compagnon, tot op het bot kleineert. Telkens als je denkt dat er een einde kan komen aan de ellende, maakt hij het met zijn eigenwijsheid en zijn onvermogen om hulp van anderen te accepteren alleen maar weer erger. En waarom doet Jesse nog steeds mee? Het avontuur? Geen nee kunnen zeggen? Het moment van geluk als ze dan samen in hun rijdende lab aan het werk zijn?  Pure chemistry !

Prima personages

Breaking Bad heeft veel troeven in handen: mooi camerawerk, perfecte montage, vleugje absurde humor, maar wie deze personages (allemaal trouwens) bij elkaar heeft gebracht en hun karaktertrekken zo verrassend weet uit te buiten verdient absoluut een standbeeld!

Toch vraag ik me af en misschien weet jij het antwoord al: boeit het ook nog na 5 (!) seizoenen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.