Weekendje in het pluche

Wegzakken in het rode pluche en je mee laten voeren in de levens van anderen. Het blijft een wonderlijk fenomeen. En zolang je maar een meeslepend verhaal hebt, goede acteurs en een creatieve regisseur heb je echt geen 3, 4 of 5D-effecten nodig. Dat bleek vorig weekend maar weer bij Film by the Sea in Vlissingen.

Frankenstein

Het was lastig om vooraf een selectie te maken van films die we wilden zien. We begonnen uiteindelijk met Ruby Sparks een romcom over schrijver, wiens creatie tot leven komt. Dr Frankenstein creeërt een monster. Er zit een mooie verschuiving in de film. Eerst is de vraag van de schrijver: hoe kan dit en ga ik er in mee? Dan geeft hij zich eraan over en zoekt uit: wat kan ik ermee? Vervolgens krijgt hij gewetenswroeging: hoe ethisch is dit? Kan ik dit wel maken? Nee, maar ik wil haar ook niet kwijt. En vervolgens: Hoe stop ik dit?

Writer’s block

Het tweede thema in de film is omgaan met roem. De schrijver heeft op heel jonge leeftijd een meesterwerk geschreven en kampt sindsdien met een writer’s block: het “tweede-boek-syndroom”. Zijn omgeving blijft hem een genie noemen, maar dat helpt hem geen steek verder. Hij zal zich toch over moeten geven aan het volgende verhaal. Misschien hadden de regisseurs van deze film wel hetzelfde probleem. Hun speelfilmdebuut Little Miss Sunshine uit 2006 was een groot succes en is overladen met prijzen. En daarna werd het stil. Nu kunnen ze rustig verder met hun derde, want Ruby Sparks is een heel grappige en innemende film geworden.

Korte film

De volgende dag zagen we een stuk of tien films die meededen aan de Delta Shorts Competitie, een wedstrijd voor korte films van beginnende makers. Vooral Broertje en Lights out maakten indruk. Het is mooi om te zien hoe divers de genres zijn bij korte film. Van een enkeling vroeg ik me af hoe deze door de voorverkiezing was gerold, maar het gros was of heel mooi of heel origineel.

Melodrama

Na een korte pauze was het tijd voor Simon, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Marianne Fredriksson. Deze schrijfster is een ikoon in Scandinavië. Bijzonder dat het dan een Nederlandse is die het uiteindelijke script schrijft. Een prachtig verhaal, soms iets te melodramatisch aangezet vond ik. Maar eigenlijk had ik dat soms met het boek ook wel een beetje. Marny Blok, die ook co-scenarist is van de film Jacky met de zussen Van Houten, heeft er een prachtig geheel van gemaakt. Het was erg leuk dat ze op deze middag zelf aanwezig was om wat vragen te beantwoorden.

Eindeloze nacht

Ik was heel erg benieuwd naar Deal van Eddy Terstal. Zijn film Simon (beetje verwarrend) vind ik één van de beste, grappigste en ontroerendste Nederlandse films die ooit gemaakt zijn. Het gegeven van Deal (jongen biedt vrouw € 2000,- voor een nacht samen) wilde hij eigenlijk uitwerken voor een korte film. Hij zocht en vond particuliere financiers via Cinecrowd. En zo werd het uiteindelijk een lange speelfilm in een langzaam, zwoel, Spaans tempo. Ik verwachtte er niet zoveel van, want ik vond het een beetje een mager gegeven, maar de dialogen zijn net zo briljant als in Simon en het spel is erg mooi. Zien, dus!

Eigen romcom

Mijn filmweekend kreeg nog een staartje, toen ik sprak met regisseur Hugo Metsers, met wie ik tweeënhalf jaar geleden samen een voorstel voor een romcom heb ingediend. Het plan voor Ont.moeten ligt bij hem ook nog op het “to do” stapeltje. Dus wie weet, klop ik binnenkort aan voor crowd-funding!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.