De José-methode

Deze blog is ook geplaatst op Gezinspiratie

Heerlijk, zo’n dag die begint met de hoge piepstemmetjes van onze kinderschare. Maar, ho, stop, wacht, hier klopt iets niet. We hebben helemaal geen baby’s en peuters meer. Die hebben zich ontwikkeld tot drie verstandige schoolkinderen van 6, 9 en 11 jaar. En daar horen geen piepstemmetjes meer bij. Normaalgesproken.

Is het jou ook wel eens opgevallen, dat je aan de hoogte van de stemmen kunt horen of het een leuke of toch een wat minder leuke dag wordt? Als de dag begint met een zangerig, zeurderig toontje is dat niet zo’n goed teken. Een goedgetrainde moeder, die is opgeleid volgens de Gordonmethode ,zal het niet uitmaken. Die weet moeiteloos, met behulp van een doeltreffende, respectvolle communicatie, een negatieve sfeer in huis om te buigen tot iets gezelligs, iets werkbaars.
Zo niet deze moeder. Die wordt aangestoken door de heersende vibe en gaat daar net zo makkelijk in mee. Met als gevolg dat het huis op zijn grondvesten schudt van al het gestampvoet en geschreeuw.

Mama. Eén woordje op de vroege ochtend kan zoveel betekenen en oproepen.
Mama als in: ik vind je lief
Mama als in: doe niet zo stom!
Mama als in: mag ik een snoepje
En de ergste: Mama als in: hij slaat mij, maar hij begon, maar van mij was het niet echt, maar hij stond ervoor, maar ik was aan de beurt op de wii, maar jij bent gisteren al heel lang geweest.

Grrr.

Laat ik dit keer de wijste zijn. Jongens, maak elkaar maar af. Ik ga in de tuin een boekje zitten lezen. De José-methode.

2 gedachten over “De José-methode”

 1. Marlies de Vries

  Hallo Jose,

  Via Facebook ben ik hier op jouw site terecht gekomen.
  Wat geweldig wat jij allemaal al gedaan hebt en nog van plan bent om te gaan doen!!

  De Jose methode spreekt mij wel heel erg aan.
  Had ik in de klas ook meer toe moeten passen;)

  Heel veel succes,

  Marlies

  1. josevanwinden

   Ha (juf) Marlies,
   Bedankt voor je reactie! Ik teer nog op het complimentje wat je me laatst op het schoolplein gaf :).
   Doeg, José

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.