ZZP: Zelfstandig, maar niet alleen

Ik kan verschillende redenen bedenken waarom iemand voor zichzelf begint. Misschien had je vader of moeder ook al een eigen zaak? Dan zit het ondernemen je zogezegd al in het bloed. Daarbij maakt het soms maar weinig uit wat voor winkel of ander nering je begint, als je je ondernemerstalent maar kan aanspreken. Andere mensen voelen zich genoodzaakt om een eigen zaak te beginnen, omdat ze ontslagen zijn en geen nieuwe baan in loondienst kunnen vinden. Hierbij is het ondernemen  vaak toch een soort tussenoplossing. Zo gauw iemand je weer wilt aannemen, hang je je visitekaartjes aan de wilgen. Daarnaast zijn er ook nog mensen zoals ik die, heel eigenwijs, op een eigen manier allerlei talenten willen aanspreken.

Sparren

Als je zzp’er bent, kun je jezelf opsluiten op je werkkamer en daar keihard aan de slag gaan met acquisitie en opdrachten. De eerste tijd kan dat best verfrissend zijn, even geen geklets van collega’s om je heen, alle contact met de buitenwereld via de mail en internet.  Maar vroeger of later krijg je toch behoefte aan feedback en hier en daar een sparring partner. En daar zijn netwerken helemaal geweldig voor. Ik heb er ongemerkt in de afgelopen maanden een paar van opgebouwd. Veel virtueel, via groepen op Linked In en Facebook, waar ik heel veel leuke en bijzondere ondernemers ontmoet, maar vooral ook in het echte leven.

Tips en ondersteuning

En wat eerst heel eng en moeilijk leek, is nu vooral leuk en nuttig! Ik woon een paar keer per jaar een inhoudelijke bijeenkomst van VIA bij (http://www.via-middendelfland.nl/). En ik ben zo blij met alle tips en ondersteuning die ik van die vrouwen krijg, dat ik het sneu begin te vinden voor de mannen (die hier dus niet bij mogen…).  Daarnaast ben ik met een paar professionals een initiatief gestart om andere kleine ondernemers te helpen bij hun ICT en communicatie. Ook hier kom ik elke week bruisend van de ideeën vandaan. En al levert het niet allemaal direct betaald werk op, het houdt je wel bijzonder gemotiveerd om door te gaan!

6 gedachten over “ZZP: Zelfstandig, maar niet alleen”

  1. Hoi José! Leuk om te horen dat je óns VIA Midden-Delfland als inspirerend ervaart! Daar doen we ons best voor, natuurlijk, maar in de praktijk blijkt het best een kunst, zo’n diverse groep vrouwelijke ondernemers telkens weer van nuttige informatie voorzien én hen tegelijkertijd een leuke én zinvolle avond bezorgen. We doen het met liefde en heel graag voor én mét jullie! Namens het VIA-bestuur, Annelou van Kleef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.