De twee wetten van Jopie

Waar ik benieuwd naar ben is of er een relatie is tussen overgewicht bij kinderen en de werktijden van hun ouders. Als ik een goede columnist was had ik dat natuurlijk al lang uitgezocht op Internet. Maar dit is dan meer een blog, waarbij ik me dingen hardop afvraag.

Moegestreden

Ik weet namelijk (uit eigen ervaring en van verhalen van collegamoeders) dat als je moegestreden om een uur of 6 thuiskomt, je weinig zin en puf meer hebt om een gezonde maaltijd te bereiden. De Vooruitdenkers en Planners hebben dan natuurlijk daags ervoor voor twee dagen gekookt en de restjes op hygiënisch verantwoorde wijze bewaard voor de volgende dag. Goed zo! Maar wat als je nu vier dagen achter elkaar werkt? Kook je dan voor vijf dagen vooruit? Nee toch? Zelfs jullie niet, toch?

Kortom: als je veel uren maakt, eet je makkelijk. Dit is de eerste wet van Jopie. Onthoud ‘m!

Andijvieprut

En het is natuurlijk helemaal niet erg om één of twee dagen in de week kant-en klare pizza’s en broodjes knakworst te eten. Het is zelfs wel eens goed om zo je kinderen te paaien als ze netjes een hapje andijvieprut hebben geproefd. En af en toe de Mac, de Pitstop of de Chinese Muur is ook best lekker. Maar niet te vaak, want:

Als je vaak pizza en broodjes knakworst eet, zet je uit in de breedte in plaats van in de lengte. Dit is, zoals je begrijpt, de tweede wet van Jopie.

Deze twee wetten gecombineerd leiden al snel tot de volgende stelling: Als beide ouders vier dagen of meer werken, ligt het vet op de loer.

Stress heeft voordelen

Tenzij je (en dit is inspelend op de actualiteit ;-)) het Nieuwe Werken hebt omarmd. Want dan kun je je eigen tijd indelen, even een break nemen om te koken en als de kinderen op bed liggen of als je stijf van de stress in je bed ligt te draaien alsnog dat stukkie afschrijven, die toetsen corrigeren, dat beleidsplan afmaken. Of chatten met je collega’s die ook niet meer kunnen slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.