Verwende prinses

Ik ben gisteravond expres blijven zitten voor Pauw & Witteman. Heleen Mees revisited, maar nu in de persoon van Elma Drayer. Het heeft me weer de halve nacht aan het denken gehouden: het concept van de Nederlandse vrouw als verwende prinses. En dan betrek ik het natuurlijk volledig op mijzelf, want zo zijn wij, prinsesjes. Natuurlijk ben ik dat: a spoiled princess. Maar…is het iets om je voor te schamen? Of is het iets om te koesteren? Ik was blij dat Marieke Stellinga deskundig weerwoord gaf en ik kon niet anders dan het volledig met haar eens zijn.

Morele verplichting

Er is voor vrouwen zoveel veranderd in de afgelopen 10 jaar. Zeker als je kijkt naar de kinderopvang en de aantallen moeders die nu werken. Natuurlijk is het verstandiger als je je hele leven eigen broek op kunt houden, maar om dat nu verplicht te stellen. En de morele verplichting, waar Drayer het over heeft, die bestaat al lang. Waar denk je anders dat de “mamamafia” vandaan komt. De naam alleen al. Die komt van het je constant moeten verdedigen als je er voor kiest om thuis te blijven.

Moddergevecht

Grappig: de vrouwen die elkaar wat dat betreft over en weer verwijten maken, wijzer worden we nooit. En dan zo’n VVD politicus die geamuseerd toekijkt. Het lijkt wel een moddergevecht tussen rondborstige vrouwen in ielige bikini’s. Daar zouden ze een t.v. format omheen moeten bedenken. Frits Huffnagel keek toe en begreep de drukte niet.

Meer, meer,  meer

Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om geld. Stel, dat ik een full time baan zou hebben in de pr o.i.d. Dan zou ons gezinsinkomen met zo’n 70% stijgen, schat ik. (Niet met 100%, want ik ben nog steeds een vrouw.) Wat zouden we met al dat geld moeten doen? Ik heb niet eens tijd om het op te maken. Consumeren moeten we, en de schatkist spekken, dan krijgen we de economie wel weer draaiende. Toch maar dat grotere huis, dat is ook goed voor de huizenmarkt. Kopen, kopen, kopen, via internet: de nieuwste gadgets en mode. En dat terwijl ik net zo lekker in de consuminder stand zit. Die nieuwe bank kan nog wel even wachten, de jongens lopen in tweedehansjes. Want dat is allemaal weer beter voor een duurzame toekomst.

Ik word af en toe een beetje duizelig van al de tegenstrijdige boodschappen die we doorkrijgen. Zou iemand dit verwende prinsesje het nog een rustig kunnen uitleggen? Ik heb een slechte nacht gehad, want er lag een figuurlijke erwt onder mijn matras.

1 gedachte over “Verwende prinses”

  1. Pingback: Verwende prinses (2) - José van Winden Tekstproducties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.