Verklein je ecologische voetstap in slechts één week

Zondag a.s. gaat de No Impact Week 2013 van start. Het is een week, waarin je probeert je eigen negatieve invloed op het milieu te verminderen. Het doel van dit experiment is om te onderzoeken of een levensstijl die beter is voor de planeet, ook beter is voor jou.

No Impact Man

Het is een paar jaar geleden ontstaan in navolging van “No Impact Man” Colin Beavan, die besloot om, bij wijze van experiment, met zijn gezin een jaar lang geen elektriciteit te gebruiken, zijn afval te minimaliseren, alleen nog onverpakt lokaal geproduceerd voedsel  te eten etc. En dat in New York! Uiteraard is dit allemaal vastgelegd in een documentaire, die in 2009 op festivals is gaan draaien. Dit is de trailer.

Zo extreem als hij het heeft gedaan, gaan wij ècht niet doen. Zelfs niet voor een week. Wat we wel gaan doen is, proberen of we een stapje verder kunnen gaan in het consuminderen dan we de afgelopen maanden al deden. Want, met de economische crisis in het achterhoofd, zijn we qua besparen al heel goed bezig.

No Impact Week

De No Impact Week bestaat eigenlijk uit acht dagen. Elk daarvan staat in het teken van  een bepaald thema:

Zondag is dat consumeren, eigenlijk consuminderen. Denk eens na of je alles wat je koopt wel nodig hebt. Wat als je deze hele week niets nieuws koopt, behalve voedsel? Is dat erg of eigenlijk juist heel prettig? Misschien houd je meer tijd over? Blijk je hele leuke kleren in de kledingkast te hebben, waarvan je niet meer wist dat je ze had. Of merk je opeens dat je handiger bent dan je denkt. Want repareren mag natuurlijk wel.

Maandag staat in het teken van afval. Kijk eens goed naar wat je de hele dag weggooit. Dit filmpje over al die spullen is dan best confronterend.

Kun je dit verminderen? Al die individueel verpakte koekjes, flesjes water, dubbele verpakkingen. Het lijken allemaal druppels op een gloeiende plaat, maar wat als die druppels samen een rivier gaan vormen?

Dinsdag is vervoerdag, met als slogan: Verbrand calorieën, geen benzine. Duidelijk, toch? Klinkt als een win-win situatie. Neem als het even kan de fiets of de benenwagen. Nu maar hopen dat het droog blijft…

Woensdag gaat het over voedsel. Want natuurlijk heb je hierin een keuze en niet alleen tussen biologisch en niet-biologisch. Kies je voor aardbeien in de winter of toch voor peren? Ga je voor Egyptische boontjes of Hollandse? En koop je doosjes maaltijdmix met drie verschillende zakjes er nog in of ga je eindelijk zelf aan de slag met al die kruidenpotjes en aangebroken zakken bloem? Kistkalf of tofu? Plofkip of quorn? Alles draait om keuzes en bewustwording.

Donderdag staat in het teken van energie: “Vervang het stopcontact door vernuft – zoek uit wat de no energy alternatieven zijn om toch je dagelijkse dingen te kunnen doen”. Dat wordt met een dikke trui aan ouderwets met een pen op papier schrijven. Geen tv, Wii of Nintendo-ds, zelf muziek maken en een dagje je telefoon niet opladen. Persoonlijk verheug ik me erg op een diner bij kaarslicht en krijg ik het benauwd bij de gedachte aan een laptoploze dag. Maar zonder koelkast en magnetron wordt dit echt behelpen…

Op vrijdag gaat de aandacht uit naar water en dan natuurlijk het besparen en hergebruiken ervan. De Nederlander gebruikt gemiddeld 121 liter water per dag. Da’s best veel! Een tip die ik eerder hoorde, maar mij wat ver ging was: vang je water bij douchen of badderen op en spoel daar je toilet mee door. Simpele dingen: draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst, je scheert of je haren wast. Alle beetjes helpen.

Zaterdag is Doe-iets-goeds dag. Pay it forward. Zet je in als vrijwilliger; kijk of je een bijdrage kunt leveren aan het verbeteren van je eigen leefomgeving. Dat lijkt me in Schipluiden niet moeilijk, want volgens mij zit iedereen hier wel bij één of andere vereniging of stichting.

En dan zondag, de laatste dag van deze No Impact Week: Eco-dag; doe maar lekker niks dag. Een rustdag, tijd om te reflecteren op de afgelopen week. Wat ging goed, wat niet? Wat was leuk, wat helemaal niet? Wat voor ‘impact’ heeft No Impact Week gehad op jouw leven? Wat hou je erin? Wat wil je noooit meer doen? Dat weet je pas zeker als je het geprobeerd hebt.

Wil je meedoen of meer informatie en een handboek met tips? Kijk dan op de website. Ik ga proberen af en toe verslag te doen van onze bevindingen. Doe je mee?

2 gedachten over “Verklein je ecologische voetstap in slechts één week”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.