Een nieuwe uitdaging

Ik zoek problemen liever niet op. Zal ze ook nooit vol overtuiging “uitdagingen” noemen. Zolang iedereen in ons gezin lekker zijn gang gaat, maak ik geen slapende honden wakker.

Dus toen ik hoorde dat onze bijzonder slimme, creatieve, grappige, originele zoon misschien wel eens hoogbegaafd zou kunnen zijn, dacht ik als eerst. Nou, èn? Hij heeft het toch naar zijn zin op school? Krijgt er extra uitdaging met Kien en Pluswerk. Heeft genoeg vriendjes. Speelt en leest graag binnen, maar kan zich tijdens de voetbaltraining ook uitstekend vermaken. Heeft ouders die hem niet afpoeieren als hij het naadje van de kous wilt weten, maar graag “op niveau” met hem praten. Wat wil je nog meer?

Maar toch bracht het me aan het twijfelen. Het gaat dan nu wel goed met hem, maar hoe is het straks? Leert hij wel om zijn best te doen, om ergens voor te werken, als het hem nu allemaal zo gemakkelijk af gaat? Raakt hij op dit moment, als pre-puber, niet al teveel van zijn eigen bescheiden, verlegen soms, maar o zo originele eigenheid kwijt?

Ik ging er ook over lezen, over hoogbegaafdheid. En toen besefte ik, lerend over al die verschillende valkuilen die een hoogbegaafd kind allemaal kan tegenkomen, dat we geluk hebben dat het tot nu toe allemaal zo gladjes verloopt. Dat het juist de school is die het aankaart, voordat er een probleem is. Ik begon me ook af te vragen of ik niet veel te makkelijk ben in alles. Zoals gezegd, ik zoek problemen liever niet op.

Tijd voor een gesprekje met zoonlief. En terwijl wij in de veronderstelling waren dat alles koek en ei was, bleken er toch al een paar obstakels te zijn ontstaan. Dat hij het even wat minder leuk vindt op school, dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn. Ieder kind heeft zo zijn dingetjes. Ik realiseerde me ook opeens dat hij toch behoorlijk gevoelig kan zijn, melancholisch zelfs. Mooi, ja zeker, maar soms ook lastig of ronduit zielig.

Toen begreep ik dat je problemen niet hoeft te creëren of op te zoeken. Als je er oog voor hebt, verschijnen ze soms vanzelf. Het is zaak om je er dan niet voor te gaan verstoppen.

Kortom: wij hebben geen problemen, maar wel een nieuwe uitdaging.

Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.