En toen was het stil…

Het is voorbij! En het was een groot succes. Ik kan heel vals bescheiden zeggen dat ik geloof en denk dat het wel een beetje gelukt is, maar dat doet geen recht aan wat ik voel en vind. Maar wanneer is iets een groot succes?

1. als het veel geld oplevert

o.k. dan kan ik niet zeggen dat Operatie Smartboard een groot succes was. Eerder een compleet commercieel fiasco. Het heeft ons weliswaar geen geld gekost, maar wel heel veel tijd en energie. En als je dan uitgaat van het principe “time = money” dan zijn we mooi het schip ingegaan.

2. als het iets moois oplevert

now we’re talking! Het was geen professionele voorstelling, maar iedereen heeft waanzinnig zijn best gedaan en dat wierp zijn vruchten af. Ook toeschouwers die geen emotionele band hebben met kinderen of andere makers waren oprecht enthousiast. En dat wil wat zeggen.

3. als het een leerzaam proces was

Dat was het zeker! Voor de kinderen, die nu voor het eerst met elkaar toneel mochten gaan spelen, zelf een rol mochten aankleden en vier optredens mochten verzorgen. Ik heb met bijzondere interesse gekeken naar de interacties tussen hen, jongens en meisjes. En ik heb ze enorm zien groeien. Voor mij was het ook heel leerzaam. Het lesgeven (assisteren) van zo’n gemêleerde groep was nieuw voor mij. Het schrijven van zo’n toneelstuk voor basisschoolleerlingen was nieuw en ook het regelen en aankleden van de uitvoering is niet iets wat ik dagelijks doe. Ik heb ook veel geleerd van mijn productiepartner, vooral om creatief te denken.

En eigenlijk is in het geval van Operatie Smartboard dat laatste nog het allerbelangrijkste geweest: het hele creatieve proces naar zo’n voorstelling toe. De voorstelling zelf heeft denk ik de meeste energie en tijd gekost, maar ook wel weer veel energie en eigenwaarde opgeleverd. Het had de kinderen en onszelf weer minder gemotiveerd, als we niet van tevoren hadden afgesproken dat we het eindproduct wilden laten zien. Dus…zonder de voorstelling ook niet de impact van dat creatieve proces.

Kortom: een succes? Dachetwel!

Hoe ziet de rekensom er dan uiteindelijk uit? Ik geloof dat dat  uitrekenen me nu net ff teveel energie kost. En wat levert het op?

Wordt vervolgd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.