Het gaat beginnen!

Terwijl de sneeuw buiten gestaag neerdwarrelt en de wereld maagdelijk wit kleurt, probeer ik me achter glas mentaal voor te bereiden op de bak cultuur die dit weekend weer over ons heen zal komen in Schipluiden. Cult Royale staat voor de deur!

Verborgen pareltjes

Was ik tot nog toe een onwetende consument van dit huiskamerfestival, na een paar maanden meelopen met de organisatie besef ik pas hoeveel liefde, tijd en energie er door een clubje enthousiastelingen in gestoken wordt. Zal ik eens een tipje van de sluier oplichten? De meest voor de hand liggende klus is natuurlijk het boeken van de acts. Dat lijkt simpel: je struint het internet af, legt je oor te luisteren bij de kenners, bekijkt wat filmpjes op You Tube en stuurt een mailtje om contact te leggen met een act. Maar veel pareltjes liggen diep verscholen. En volgens mij wordt geen act ongezien geboekt, want Cult Royale heeft een naam hoog te houden waar het gaat om kwaliteit van de artiesten.

Veel lege magen te vullen

Dan is er natuurlijk de catering. Veel artiesten treden ’s middags en ’s avonds op en willen graag tussendoor een stevige prak. Medewerkers zijn vanaf ’s morgens al in touw om alle techniek te regelen en die willen tussen de middag een overheerlijk vers broodje. Hulde dus aan het organisatielid dat de maaltijden verzorgt en alle Cult Loyalers die maken dat geluid en licht overal perfect is. Aangezien er vele cultuurlocaties zijn, variërend van een kapperszaak tot een timmermanswerkplaats en van een knusse huiskamer tot een ontruimde bakkerij, zijn er ook veel portiers nodig, de deurmedewerkers die controleren of iedereen wel een polsbandje heeft. Maar die natuurlijk ook proberen om zoveel mogelijk makke schapen in één hok te krijgen. Er zijn best veel dorpelingen die willen helpen, maar hoe en waar vind je ze en hoe motiveer je ze om uren in de vrieskou service te verlenen? Ook hier is één organisatielid verantwoordelijk voor.

Blauwe M&M’s

Dan is er nog iemand die de contacten met alle acts na boeking onderhoudt. Die precies weet dat die standupper alleen blauwe m&m’s in zijn kleedkamer wil hebben, en die harpist wil spelen met de blik op het zuiden. Maar die ze ook een beetje in het gareel probeert te houden, want een echte kunstenaar vindt het natuurlijk moeilijk om zich aan aankomsttijden en andere vereisten van een strak georganiseerd festival te houden. En zo zijn er nog veel meer andere taken: werven van sponsors en organiseren van een sponsoractiviteit, sjouwen van podiumdelen, regelen van kinderactiveiten. En niet onbelangrijk: de geoliede pr-machine. Want hoe weten bezoekers anders waar ze wanneer moeten zijn? En wat doen al die acts eigenlijk voor bijzonders. Welke mag je echt niet missen?

Voorprogramma

En als klap op de vuurpijl kennen we ook nog de vrijdagavond voor Cult Royale. Begonnen als opwarmertje met een enkele act op één locatie, maar tegenwoordig meer een tweede festivaldag. Op deze avond geen artiesten die voor een onkostenvergoeding van heinde en verre hier naartoe komen, maar lokale creatievelingen. In voorgaande jaren lag het initiatief vooral bij inwoners zelf. Zij konden zelf hun huis of alleen raam inrichten in een bepaald thema en vervolgens wandelaars binnen of buiten hiermee verrassen. Dit jaar is er een volwaardig programma uit de grond gestampt met als thema “Boeken.” En dat is vanavond al! Een voorproefje van deze activiteiten is te lezen op de website. Het complete programma kun je vanavond afhalen in de Trouwzaal van het Oude Gemeentehuis in Schipluiden. En als je daar dan toch bent: schrijf je in de hal even mee met mij aan een verhaal van zes woorden?

4 gedachten over “Het gaat beginnen!”

  1. Pingback: Cult Royale 2013: PleaSe!, Bex & Pete, Biscuit, Margriet SjoerdsmaJosé van Winden Producties

  2. Mijn wangen gloeien van trots!
    Het is idd best een klus; Cult Royale. Maar ieder jaar worden we weer warm van binnen van alle medewerking die we krijgen hier in Schipluiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.