Schrijven geeft status

Ik glim van trots, in het middelpunt van de belangstelling in een huiskamer in Delft. Zes enthousiaste deelnemers van een leesclub wachten op mijn antwoorden. Het is het verhaal achter het verhaal dat ze willen horen. Ze stellen vragen die ze de afgelopen tien jaar, sinds de start van hun groep, al hebben willen stellen aan een schrijver. Ik ben die schrijver en voel me enorm vereerd en serieus genomen. En dat is al vanaf het moment dat ik word uitgenodigd om te vertellen over Weekendje Weg.

Spoeling

Het is een van de bijzondere dingen die ik meemaak sinds mijn debuut is gelanceerd. Er zijn 1 miljoen mensen met schrijfambities, schijnt het, en ik ben een stap verder, want mijn verhaal is gepubliceerd. Het blijft een bijzonder fenomeen en doet je nadenken over de waarde van geld. Boeken schrijven, boeken publiceren, boeken verkopen, het levert niet veel geld op. De spoeling is dun, het aantal varkens dat ervan moet eten groot. De vraag die lezers aan mij stellen is daarom niet: kun je ervan leven? Maar: ben je al uit de kosten? Niemand verwacht dat je rijk wordt als schrijver. De kans dat je een tweede J.K. Rowling wordt is bijzonder klein.

Voetstuk

Toch levert het me veel op. Waaronder status. Ongeacht of deze lezers mijn boek goed vinden, ze hangen aan mijn lippen. Ze spreken hun bewondering uit voor mijn doorzettingsvermogen, mijn passie, mijn stijl. Ik vind mezelf helemaal niet zo bijzonder, maar toch word ik op een voetstuk geplaatst. Soms voelt het alsof ik de enige ben die kan lezen en schrijven in een stam van analfabeten. Als een soort griffier die brieven en documenten leest en schrijft voor stamgenoten. Ik merk ook dat het een pluspunt is voor mijn overige werk. Ik heb een streepje voor. Bedrijven die een tekstschrijver zoeken, kiezen voor mij, omdat ik een boek heb gepubliceerd. Het is een onverwacht, bijzonder prettig neveneffect.

Verhalenbundel

Een andere vraag die me vaak gesteld wordt, is wanneer mijn tweede boek uitkomt. Dat zal nog even op zich laten wachten. Maar je kunt wel een nieuw verhaal van me lezen in een verzamelbundel van mijn uitgeverij. Ik heb het onlangs voorgelezen in de bibliotheek in Naaldwijk en daar werd er enthousiast op gereageerd. Nieuwsgierig? De bundel is hier te bestellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.