Wat? Geen auto?!

“Meid, heb jij geen auto?” De verbijstering is te horen in haar stem. “Maar je hebt toch wel een rijbewijs?” voegt ze er meewarig aan toe.

Grappig. Ik sta er zelf nooit zo bij stil, maar nee. Ik heb geen auto. We hebben wel een auto, maar dat is een leaseauto via de werkgever van mijn man. Dus daar rijdt hij dagelijks in. En ik heb eigenlijk al zeven jaar geen eigen auto meer. Ik had ‘m niet meer nodig toen ik weer ging studeren en kon ‘m toen ook niet meer betalen. Ik mis hem ook niet. Ja, in het begin, toen de kinderen nog klein waren en ik met één kind voorop en één achterop door weer en wind luiers moest gaan halen bij ’t Kruidvat. Maar nu? Nee!

Liever fietsen

Wat helpt, is dat ik geen held ben in de auto. Ik rijd liever niet dan wel. En ik vind fietsen heerlijk. Niet altijd natuurlijk. Liever niet met storm, hagel of ijzel, maar ik weet mijn werk en andere bezigheden meestal wel zo te plannen dat ik er met zulk weer niet uit hoef. En als het mooi weer is, fiets ik lekker naar de stad om daar te werken. Dat is het grote voordeel van eigen baas zijn met pen en papier of hooguit een laptop als belangrijkste instrumentarium.

Liever OV

Maar deze persoon die mij net zo mooi met de neus op de feiten drukte, is ook eigen baas en schrijft ook. En zij kan zich juist een leven zonder auto niet voorstellen. “Hoe spreek je dan af met klanten?” vraagt ze. Tja. De meeste van mijn opdrachtgevers wonen binnen een straal van zeven kilometer. Dat gaat prima op de fiets. En ik spreek graag af bij het restaurant of de bakker hier om de hoek. En als het echt niet anders kan, is er altijd nog het openbaar vervoer. Ik zit sowieso tien keer liever in de trein dan in de auto.

Minder stress

Geen auto, dat is echt niet zielig. Ik heb soms zelfs medelijden met iedereen die wel twee auto’s voor de deur heeft staan. Want als je hem hebt, dan gebruik je hem ook. En mij levert een auto over het algemeen stress op, terwijl fietsen stressverlagend werkt (tenzij je de trein net dreigt te missen.) Zal ik heel eerlijk zijn? Ik gebruik het ook wel eens als smoes. Op die manier heb ik al heel veel BNI Chapters en andere netwerkbijeenkomsten kunnen afslaan.

ZZA

Ik ben overtuigd ZZA: zelfstandig zonder auto. Het scheelt ons heel veel geld en draagt bij aan het verminderen van mijn ecologische voetstap. Het is goed voor mijn conditie. En… heel goed voor de inspiratie. Want ik krijg de beste ideeën voor nieuwe verhalen toch echt op de fiets!

Vind jij mij ook zielig of ben je ook een ZZA?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.