De tijd zal het leren

Nieuwsgierigheid is een hele goede eigenschap voor een journalist, maar ook voor een schrijver, Alice! Ze zeggen vaak dat je door het schrijven niet alleen de wereld om je heen beter leert begrijpen, maar ook jezelf. De mooiste boeken zijn die, waarin je overtuigingen onderuit worden gehaald en je meegevoerd wordt naar een wereld die je nog niet kent. Vind je niet? De verhalen die je in eerste instantie tegenstaan, maar die je uiteindelijk bij de lurven grijpen.

Troost

Schrijven is op dit moment vooral therapeutisch voor mij. Ik hou me normaalgesproken alleen bezig met proza en journalistieke stukken, maar de afgelopen weken betrap ik mezelf erop dat ik in gedichten denk. Korte fragmentjes, allitererende woorden, ritme geeft nu houvast. Scrivener, het programma waarin ik mijn schrijfsels probeer te ordenen, heeft een map die ‘herinneringen en overdenkingen’ heet. In principe gebruik ik dat vooral om dingen te parkeren, zonder bang te hoeven zijn dat ik ze vergeet. (Ik zei een vorige keer al dat ik graag alles wil onthouden en rubriceren). Maar wie weet, groeit dat nog eens uit tot een geheel dat ook anderen troost kan bieden.

Aangenaam

Zover zijn we nog niet. En ook boek twee ligt in de ijskast. Ik heb wel een verhaal opgeleverd voor een verhalenbundel van onze uitgeverij en me ingeschreven voor de bundel Aangenaam die op 29 september uit gaat komen. Geen idee nog wat ik daarvoor ga schrijven. Gelukkig heb ik nog bijna twee maanden om erover na te denken. Heb jij al iets? Of staat bij jou boek 2 op de eerste plaats?

Workshops

Wat leuk van die gastlessen op de middelbare school! Heb je je praatje daarvoor al klaar? Wat ga je met ze doen? Ga je ze zelf laten schrijven en dan met zintuigen laten stoeien zoals bij jouw workshops? Mijn oudste zoon heeft me pas erg trots gemaakt. Hij moet niets van cultuur hebben, haalt onvoldoendes voor CKV, omdat hij geen zin heeft om verslagen te schrijven. Zo jammer, want toen hij tien was, schreef hij de mooiste verhalen. Onlangs moest hij een script voor een filmpje schrijven. Ik mocht ‘m op weg helpen en nu heeft hij een ruime zeven. En hij vond het nog leuk om te doen ook. Misschien wordt het toch nog wat met die puber.

Bakker van Winden is een ouderwetse briefwisseling tussen José van Winden en Alice Bakker, maar dan in een modern digitaal jasje. De penvriendinnen laten met liefde iedereen meegenieten van hun wel en wee. Ze schrijven over het schrijven en het ondernemen. Bakker van Winden snijdt ze dik en bakt ze bruin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.