Examenjaar

Wat is dat toch een bijzonder jaar, je examenjaar! Ik heb net weer korte gesprekjes in het Engels mogen houden met havo-examenkandidaten om hen voor te bereiden op het mondeling. En dat is echt een feestje. Ik vind het sowieso leuk om Engels te praten, maar als je dan ook nog ongegeneerd vragen mag stellen aan pubers over hun leven en wat hen bezighoudt, dan is dat heel inspirerend.

Eerlijk

De vragen gaan van: “Welke films kijk je graag?” en “In welk restaurant eet je het liefst?” tot “Als je later een eigen bedrijf zou beginnen, waar zou dat dan in zijn?” en “Hoe gedraag je je tijdens een noodsituatie?” Ze antwoorden zo eerlijk. En dan spreek je dus een jongen die zijn eigen muziek produceert. Hij speelt gitaar, keyboard en hij rapt en weet wat hij wil. Hij wil het gaan maken in de muziekindustrie. Tof! Of een meisje dat gepassioneerd veganist is en graag de wereld een beetje beter zou willen maken door op scholen en andere plekken mensen kennis te laten maken met veganisme. “Kook je ook?” vraag ik. “Ja,” zegt ze en ze gaat nog meer glunderen dan ze al deed. Je bent zeventien en je hebt een passie. Nu maar hopen dat ze die niet vergeet.

De verhalen erachter

Ze zijn ook zo mooi op hun eigen manier en zo verschillend van achtergrond. Mijn fantasie slaat op hol bij sommige antwoorden. Er zit natuurlijk een hele eigen wereld achter. De een gaat regelmatig duiken op de Nederlandse Antillen, de ander heeft nooit in een ander restaurant dan bij de Chinees gegeten. Je vraagt aan een jongen: “Welke bijzondere gelegenheid is jou bijgebleven?” Je krijgt als antwoord “De eerste keer dat ik sushi at.” En hij vertelt over hoe hij zijn buurjongen ging feliciteren met zijn zwemdiploma en dat hij toen mee mocht eten: sushi. Elk verhaal is uniek. En elk gesprekje brengt me ook in gedachten naar mijn eigen pubers. Wat zouden zij antwoorden op zulke vragen? En vinden anderen hen net zou leuk als ik deze kinderen vind?

Heb je ook hulp nodig bij de voorbereiding voor je examen Engels? Of kun je wat extra hulp gebruiken bij jouw huiswerk? Laat het weten, want ik hoor graag jouw verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.