Ouders in school of met school?

Vanmorgen hoorde ik op de radio dat dorpsgenoot en Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt vindt dat ouders  meer betrokken moeten zijn bij school, want “goed onderwijs begint thuis met structuur en voorlezen”. Ik voel me niet persoonlijk aangesproken. We zijn net samen op gesprek geweest bij alle juffen, ik draai regelmatig een computerles, onze kinderen krijgen iedere morgen een stevig ontbijt voor ze naar school gaan en we lezen ze van baby af aan voor. Dat scheelt waarschijnlijk, dat ik daar geen schuldgevoel over hoef te hebben.

En dan lees ik dit: “Er stijgt een nare CDA-walm op uit deze gedachte: als mensen (lees: vrouwen) nou maar eens thuis bleven voor hun kroost, dan komt alles goed.”  http://www.mamamagazine.nl/nl/blog/actueel/van_bijsterveldt__ouders_meer_betrekken_bij_onderwijs/190.

Ik ben verbijsterd! Wat een venijn! Ik heb niemand iets horen zeggen over hulp bij uitstapjes, luizencontroles of bibiliotheekbezoek onder schooltijd. Ik heb betrokkenheid geïnterpreteerd als interesse en niet zozeer lijfelijke aanwezigheid. Dat is volgens mij ook helemaal niet wat Van Bijsterveldt bedoelt. Het gaat erom dat je weet wat er reilt en zeilt op school, dat kinderen hun verhaal bij je kwijt kunnen en niet (wat ik soms van leerkrachten hoor) dat ouders “verhaal gaan halen” op school als iets ze niet zint. Betrokkenheid is nieuwsbrieven lezen, contact op nemen met de leerkracht over dingen die wel of juist niet leuk zijn, ouderavonden bezoeken, maar ook doorhebben dat leren niet stopt op het moment dat de schoolpoort dicht is. Ga zelf met je kind naar de bibliotheek, praat over het nieuws, oefen de tafels, lees hun huiswerk. Daar hebben kinderen echt geen professionele krachten voor nodig. Alleen liefde en aandacht. En zie school niet als wij (de ouders) tegenover zij (de school).

p.s En natuurlijk, deze opmerking is ook niet echt handig: “Volgens de minister moeten opvoeders meer prioriteit aan hun kinderen en school geven en kan dat betekenen dat er minder gewerkt kan worden.” Maar moeten we daar echt uit concluderen dat vrouwen weer terug naar het aanrecht moeten?

Zie ook: http://www.nko.nl/nieuws/ouders-moeten-waarden-en-normen-school-respecteren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.