Liegen dat het gedrukt staat

In een vorig blog somde je een aantal karaktereigenschappen op van schrijvers. Weet je wat schrijvers ook zijn: leugenaars. Misschien dat ik me daarom vaak zo thuis voel op Facebook. Ik kan daar zo lekker de schijn ophouden zonder dat ik uit de toon val. Net als al mijn ‘vrienden’ doe ik alsof het allemaal geweldig goed gaat. Alsof ik ondanks mijn rouw gewoon doorga. Oh, wacht even. Dat doe ik ook.

De trekkerstrook

Als ik iets gemerkt heb de afgelopen maanden, waarin ik zowel mijn schoonmoeder als mijn zus verloor, is het dat de wereld gewoon doordraait. Je kunt hard op de rem trappen en even parkeren op de vluchtstrook, maar links en rechts raast het verkeer voorbij. Maar er is, om deze analogie aan te houden, ook een strook voor langzaam verkeer. Voor de trekkers, de zwaarbeladen vrachtwagens en zelfs voor fietsers. Op die strook bevind ik me nu. Ik draai op halve kracht voor zolang als dat nodig is. En ik kijk van dag tot dag wat kan en vooral waar ik me goed bij voel. En dit werkt voor mij.

Vrijheid

Ik voel me ondanks alles een geluksvogel. “Met weemoed dacht ik terug aan de tijd dat ik nog in loondienst werkte en ook een vaste schrijfdag had…” zeg je. Die weemoed herken ik, al kwam ik toentertijd echt nog niet aan schrijven toe. Ik realiseer me echter, dat de vrijheid om te werken wanneer het me uitkomt en te doen wat op dat moment goed voelt, nu een uitkomst is. Al gaat dat ten koste van regelmatige inkomsten en kost het wat meer inspanning om een goede structuur te vinden. En dan zijn tips van medeschrijvers een uitkomst!

Waanzinnig plan

Weekendje Weg heeft heel lang liggen sluimeren. Dat het boek er uiteindelijk toch gekomen is, is voor een belangrijk deel te danken aan Marcel van Driel en zijn boek “Waanzinnige Plannen en hoe ze te realiseren”. De methode die hij hanteert is niet nieuw en is vergelijkbaar met wat jij doet: iedere morgen een pomodoro van 25 minuten om te schrijven. Ik stond in die periode een uur eerder op en ging schrijven voordat de rest van het gezin tot leven kwam. Het maakte niet uit wat ik de rest van die dag deed, want ik had mijn target gehaald. Wat fijn dat dit voor jou ook werkt!

Hoe zit het eigenlijk met jou? Ben jij een goede leugenaar?

Bakker van Winden is een ouderwetse briefwisseling tussen José van Winden en Alice Bakker, maar dan in een modern digitaal jasje. De penvriendinnen laten met liefde iedereen meegenieten van hun wel en wee. Ze schrijven over het schrijven en het ondernemen. Bakker van Winden snijdt ze dik en bakt ze bruin!

 

2 gedachten over “Liegen dat het gedrukt staat”

  1. Pingback: Rauwe rouw - José van Winden Tekstproducties

  2. Pingback: Stevige, maar flexibele basis - José van Winden Tekstproducties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.