To have or not to have

Eerst maar even als antwoord op reacties die je krijgt op jouw boek, Alice. De geloofwaardigheid van een verhaal hangt niet af van het realisme van de gebeurtenissen of de situaties, maar de van de waarachtigheid van de personages en hun handelingen. Klopt wat ze doen met hun karakters? Kun je met ze meeleven? Zo ja, dan kun je met heel veel fantasie wegkomen in een verhaal. Romans zijn een afspiegeling van de werkelijkheid, geen kopie. Slapen doen we morgen weer is daar een mooi voorbeeld van!

Te lezen lijst (TLL)

Ik begrijp trouwens wel waarom je je druk maakt om die reacties. Het is je kindje dat op 6 mei de wijde wereld in is getrokken en je wil niet dat het gepest wordt, toch? Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, Alice! Een boek over hoe de wereld vergaat en alleen Almere overblijft. Een intrigerend gegeven. Weerwater gaat zeker op mijn te lezen lijstje. Een lijstje dat almaar langer wordt. Misschien dat ik daarom zelden boeken uit de kast trek om een tweede keer te lezen.

Stephen King On WritingBibliotheek

Sterker nog. Ik heb nauwelijks leesboeken in de kast staan. Wel studieboeken, schrijfboeken, boeken met Engelse grammatica en examenbundels. Maar dat is vooral werkgerelateerd. Romans? Nee, die koop ik eigenlijk zelden.  Ik deel samen met mijn man een bibliotheekabonnement en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Hij maakt lijstjes van boeken die hij nog ‘moet’ lezen, reserveert ze via de website en ik lees met hem mee. Soms zijn er titels die ik er aan toevoeg, zoals die Weerwater van jou. Maar vaker nog ligt er een stapel klaar van boeken die hij me aanraadt.

Van bezit naar gebruik

Daarom ben ik iedere keer weer aangenaam verrast als iemand wel de moeite neemt om mijn boek aan te schaffen. En vind ik het geen enkel probleem als dat ene boek vervolgens wordt gelezen door andere lezers en lezeressen. Voor ieder boek worden toch weer grondstoffen als bomen en inkt gebruikt en hoe vaker dat hergebruikt wordt, hoe liever het me is. Want dat is een ander stokpaardje van mij: duurzaamheid. Ik ben niet zo gehecht aan mijn spullen, krijg er stress van als ik nieuwe moet kopen. Ik zou het liefst naar een systeem gaan waarbij ik al mijn spullen (kleding, meubels, apparatuur) kan inruilen voor nieuwe als ze op zijn of ik ze zat ben. Van bezit naar gebruik. Is dat ook iets voor jou?

Bakker van WindenBakker van Winden is een ouderwetse briefwisseling tussen José van Winden en Alice Bakker. De penvriendinnen laten met liefde iedereen meegenieten van hun wel en wee. Bakker van Winden snijdt ze dik en bakt ze bruin!

1 gedachte over “To have or not to have”

  1. Pingback: Een klap voor je kop kun je krijgen - José van Winden Tekstproducties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.