Van zaaien naar oogsten

Het is februari. In mijn gezin is dat al jaren de maand van de klassieke muziek. De regels waren simpel: in de huiskamer klinkt alleen klassieke muziek, niets anders. Maar wat je op je kamer en telefoon aanzet, mag je zelf weten. We planden ook altijd een bezoek naar een klassiek concert in en daar gingen de jongens braaf mee naartoe. Het was leuk. Ik noemde het zaadjes planten.

Filmmuziek

Dit jaar was ik het compleet vergeten. In mijn werkkamer staat meestal ‘Klassiek rustig’ aan of ‘Perfect Concentration’ (daar schrijf ik het liefste bij) dus daar heb ik zo’n maand niet voor nodig. Manlief luistert obsessief al onze Spotify-playlists op volgorde achter elkaar en toevallig is hij nu bij de klassieke filmmuziek. En de jongens zijn ineens mannen van 19, 16 en 14. Ze volgen hun eigen pad en kiezen respectievelijk voor hiphop, rockmuziek en pop.

Platenzaak

Toch horen we beneden ineens een ander geluid: freejazz, salsa, r&b. Wat blijkt? De middelste wil graag in een platenzaak werken en vindt dat hij dan bekend moest zijn met alle muziekgenres. En dus maakt hij een afspeellijst met voor ieder genre een legendarisch nummer. Hij pakt het serieus aan, weet genres te definiëren waar ik nooit van gehoord had en googelt zich suf naar de beste representant.

Blind zaadjes planten. Wat eruit komt is een verrassing!

Inspireren

Het lastige en mooie aan zaadjes planten is, dat je vooraf nooit weet wat je kunt gaan oogsten. Dat zie ik ook in mijn werk. Of ik nu bijles geef of teksten schrijf, ik stop er mijn eigen talenten, kennis en ervaring in en het is afwachten wat de ander met die input gaat doen. Soms blijkt mijn bijdrage iemand te inspireren of zelfs boven zich uit te tillen. Dat heb ik in mijn musicals gezien, maar ook in mijn workshops. Die momenten heb ik hard nodig. Ik wil graag zien dat ik ertoe doe, dat mijn werk ertoe doet.

Oogsten

Mijn vorige blog hierover is inmiddels zes jaar geleden. Ik doe een stapje terug en bezie het van een afstandje: zoon1 is medewerker bij een popfestival en wil iets met media en cultuur wil gaan doen, zoon2 zingt in een band en zoon3 heeft al twee saxofoon-diploma’s op zak. Missie muzikale zaadjes planten geslaagd: de oogst is boven verwachting. Nu de rest van de opvoeding nog…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.