Supporter Cittaslow

Misschien heb je onderaan mijn e-mailberichten dit plaatje gezien:

logo Supporter Cittaslow

Ik kreeg dit logo in de zomer van 2018 van de Gemeente Midden-Delfland, omdat José van Winden Tekstproducties is aangemerkt als supporter van Cittaslow.

Ja, duh… dat staat er, maar wat is het dan? Wat zijn die kernwaarden?

Heel kort samengevat richt een Cittaslow zich op de mens in een duurzame omgeving; kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Een Cittaslow streeft naar een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap, waar een krachtige sociale gemeenschap aanwezig is die door de gemeente ondersteund wordt. Een Cittaslow is innovatief, maar gaat tegelijkertijd terug naar de oorsprong. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Dit wordt ondersteund door waarden als authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Het permanent en consequent vanuit deze filosofie werken als gemeente onderscheidt ons als Cittaslow van andere gemeenten.

Filosofie Cittaslow Nederland

Rust en Reuring

Ik ben erg gehecht aan mijn omgeving. Dat kun je lezen in sommige van mijn blogs. Midden-Delfland, onder de rook van Delft, Rotterdam en Westland, is mijn thuisbasis: een historische polder omringd door de hoogbouw en architecturale hoogstandjes van de stad. Rust en natuur, maar reuring is nooit ver weg.

Koeien met de stad op de achtergrond

Supporter cittaslow

Toen ik me aanmeldde als supporter, moest ik aantonen dat ik bijdraag aan deze filosofie. En dat bleek lastiger dan gedacht als dienstverlener zonder personeel.

Bij de uitvoering van al hun werkzaamheden is actief zichtbaar dat zij deze waarden als vanzelfsprekend onderschrijven en toepassen. Denk hierbij aan maatschappelijk verbeterend ondernemen, innovatie in duurzame technieken, maatschappelijk betrokken in de gemeenschap en betrekken van mensen met een sociale achterstand.

Wat maakt een ondernemer tot supporter Cittaslow?

Duurzaam

Dat ik zonnepanelen heb en een tandenborstel van bamboe, ecologisch was en poets, dat ik de tegels uit mijn achtertuin heb gehaald, zijn voor mij belangrijke dingen, maar toch meer privé dan zakelijk. Gelukkig kon ik mijn uitwisbare notitieboek van Green Story laten zien, waarop ik aantekeningen voor interviews en bijeenkomsten maak. Dat ik naar zakelijke afspraken met OV en fiets reis en afspreek in lokale koffietentjes met streekproducten telde ook mee. Voeg daar nog zo nu en dan een blog of post over #mooimiddendelfland aan toe en ik was bijna over de streep.

Musicals

Maar uiteindelijk telde voor mij maatschappelijke betrokkenheid het zwaarst. De musicals die ik schreef voor dorpsgenoten, mijn schrijfcafé’s, mijn bijdrage aan een cultuurimpuls. En daar lijkt binnenkort iets nieuws bij te komen. Want waarmee kan ik Cittaslow Midden-Delfland nu beter promoten dan met een prentenboek? De karakters ontstonden al een jaar of tien geleden. Ik ben vorig jaar samen gaan werken met de zeer getalenteerde, lokale illustratrice Deborah van de Leijgraaf. Het verhaal is intussen uitgekristalliseerd, de subsidieaanvragen lopen, het enthousiasme is er. Hierbij alvast een sneakpeak. En hopelijk later meer!

Sneakpeak prentenboek Cheeta Slow

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.